<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Na Trenéra sezony kandiduje nejstarší mistr ligy Koubek, ale také Šilhavý a Tobiáš

    Při nedělním Galavečeru SYNOT ligy nebudou oceněni pouze hráči, ale také trenéři. Přesněji řečeno jeden ze tří nominovaných se stane Trenérem sezony 2014/2015. A bitva to bude velmi vyrovnaná, protože se o cenu utkají Miroslav Koubek, Jaroslav Šilhavý a Pavel Tobiáš.

    Na Trenéra sezony kandiduje nejstarší mistr ligy Koubek, ale také Šilhavý a Tobiáš

    Jeden dotáhl svůj tým k mistrovskému titulu, zato druhý dal dohromady obměněné mužstvo, se kterým hrál o nejvyšší příčky. Třetí do party naopak přišel k odepsanému týmu a vytáhl ho až do bojů o evropské poháry. Kdo si odnese cenu pro nejlepšího kouče aktuální sezony?


    MIROSLAV KOUBEK

    Domácí výhra nad Jihlavou udělala z trenéra Miroslava Koubka nejstaršího mistra v historii SYNOT ligy. Nikdo z trenérů nezískal trofej v pozdějším věku. Koubek dokázal umlčet všechny pochybovače, kteří po jeho dosazení na lavičku Plzně nevěřili tomu, že by mohl dotáhnout Západočechy ke třetímu titulu.

    Bývalý brankář neměl v Plzni snadný začátek. Týmu se totiž ujal po třetím kole aktuálního ročníku, kdy vedení západočeského celku odvolalo Dušana Uhrina mladšího. Mnozí pochybovali o správnosti tohoto rozhodnutí, ale Koubek se se svou rolí popasoval na jedničku.  

    Z Plzně se stal nejlépe střílející celek soutěže a Koubkův cit pro taktiku se ukázal zejména ve dvou veledůležitých zápasech se Spartou. Tu Plzeňští porazili dvakrát 2:0 a výrazně jim to pomohlo k zisku třetího titulu. Miroslav Koubek se tak ve svých 63 letech stal nejstarším trenérem v historii ligy, který získal mistrovský titul. Koubek si z mistrovských oslav odnesl své první a zároveň poslední tetování. Završí úspěšnou sezonu trofejí pro kouče sezony?


    JAROSLAV ŠILHAVÝ

    V českém fotbale je Jaroslav Šilhavý uznávanou personou. Sympatický trenér ještě v minulé sezoně působil v Liberci, se kterým došel až do šestnáctifinále Evropské ligy, ale předešlý ročník ve Slovanu nedokončil. Klub ho totiž odvolal poté, co vyšlo najevo, že se Šilhavý po sezoně přesune do ambiciózního Jablonce.

    Bývalý reprezentační asistent tak přijal velkou výzvu, když měl dát dohromady obměněný a výrazně posílený klub, kterému šéfuje Miroslav Pelta. To se mu vcelku podařio, ačkoliv jablonecký start do nového ročníku příliš ideální nebyl. Ve zbytku ročníku se jeho tým zmátořil a po Plzni se Spartou se stal nejlépe střílejícím celkem (55 branek). 

    Sezonu nakonec zakončí na třetím místě, ale stejně jako Sparta bez trofeje. Ve finále Poháru FAČR totiž Baumit uhrál s Libercem remízu 1:1 a v následném penaltovém rozuzlení prohrál 1:3. Šilhavého tak může těšit alespoň čistý hattrick v anketě Trenér měsíce, kterou ovládl v říjnu, listopadu a únoru. V neděli tak může přidat další trenérské ocenění.


    PAVEL TOBIÁŠ

    Až se bude cena pro Trenéra sezony vyhlašovat, kouč Pavel Tobiáš už bude vědět, zda dotáhl pohádkový vzestup Příbrami do konce. Středočeský celek převzal po Petru Čuhelovi, který byl odvolán po 7. kole, kdy jeho tým doma prohrál s Jabloncem 1:4.

    A Tobiášovi se ve zbytku sezony povedlo neuvěřitelné. Příbram od té doby doma ani jednou neprohrála a z jedenácti zápasů jich devět vyhrála! Po 29. kole navíc držela šňůru deseti zápasů bez prohry. Navíc to byl Tobiáš, kdo dal prostor mladým hráčům a ukázal tak lize um Jana Suchana či Aleše Matějů, okolo kterých údajně krouží mistrovská Plzeň.

    Příbram ovšem táhne dvojice hostujících sparťanů. Zatímco záložník Martin Zeman tvoří, jeho kolega z útoku Roman Bednář střílí branky. Hlavně díky nim tak Příbram bojuje o evropské poháry, ve kterých se objevila naposledy před třinácti lety. Čeká ji ovšem těžký úkol. Po porážce Jablonce ve finále Poháru FAČR musí získat v posledním kole více bodů než Mladá Boleslav. Pavla Tobiáše a jeho tým nečeká lehký úkol, protože v sobotu se představí na hřišti mistrovské Plzně, zato Mladá Boleslav hraje doma s Jihlavou.


    FOTO: ČTK, fcviktoria.cz

    K tématu