<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    JVC Hráč a trenér měsíce: dvě prvenství pro Slavii, uspěli Diouf a Trpišovský

    V září Chance Lize dominovala Slavia, která vyhrála čtyři ze čtyř zápasů, neinkasovala a před velkým pražským derby drží první místo tabulky o tři body před Spartou, což se projevilo také na vítězích ankety JVC Hráč a trenér měsíce. Mezi kouči získal nejvíce hlasů Jindřich Trpišovský, mezi hráči jeho svěřenec El Hadji Malick Diouf.

    slavia.cz
    JVC Hráč a trenér měsíce: dvě prvenství pro Slavii, uspěli Diouf a Trpišovský

    JVC Hráč měsíce: El Hadji Malick Diouf (SK Slavia Praha)

    Rodák ze Ziguinchoru je sice primárně obráncem, ale v průběhu podzimu je zatím silnou zbraní Slavie i směrem dopředu. Během zářijových zápasů se trefil hned třikrát a v dosavadních osmi zápasech zaznamenal celkově pět gólů. Spolu s plzeňským Pavlem Šulcem je proto druhým nejlepším střelcem Chance Ligy po snajprovi Olomouce Janu Klimentovi.

    Oproti oběma jmenovaným nicméně odehrál méně minut. Dosud jich strávil na trávníku 575, zatímco devítigólový Kliment 660 a Šulc 728. Diouf figuruje také v elitní desítce bodování, kde mu s šesti body patří průběžné sedmé místo. Spolu s Vasilem Kušejem z Mladé Boleslavi má navíc třetí nejvyšší průměr bodů na zápas – 0,8. Reálně jde však o druhé nejvyšší číslo za olomouckým Klimentem (1,1), teplický Richard Sedláček s průměrem 1,0 dosud nastoupil do jediného utkání.

    Dioufova produktivita v této ligové sezoně je unikátní vzhledem k jeho věku. Lednové posile červenobílých je stále teprve devatenáct let. V kategorii hráčů do dvaceti let tak jen těžko hledá konkurenci. Za celek z vršovického Edenu operuje při jeho rozestavení 3-5-2 na postu levého wingbeka a v oficiálních statistikách Chance Ligy se nachází jako obránce. Díky tomu v současnosti vládne gólovému i bodování pořadí zadáků.

    Jestliže senegalský mladík nenasbíral ani 600 z aktuálního maxima 810 minut, během září vynechal pouze čtvrthodinu. Ani jednou přitom nechyběl v základní jedenáctce Slavie, proti Pardubicím, Mladé Boleslavi a Bohemians 1905 se na jejím vítězství podílel brankou. Z hlediska produktivity sešívaných nyní drží pozici nejlepšího střelce a nejproduktivnějšího hráče. Na soupeřovy brankáře mířilo všech osm jeho pokusů, které vyprodukoval. V poměru k těm gólovým jej zdobí nejvyšší střelecká úspěšnost ze všech slávistů (62,5 %). Na úrovni celé Chance Ligy je druhý, první Vincent Trummer z Českých Budějovic se stoprocentní úspěšností však zakončil jen jednou.

    JVC Trenér měsíce: Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha)

    Slavia jako jediný účastník Chance Ligy v září neztratila ani bod. Postupně vyzrála na Pardubice, Mladou Boleslav, Plzeň a Bohemians 1905, od kterých navíc nedostala ani jednu branku. Její defenzíva v probíhajícím ročníku nejvyšší soutěže dosud inkasovala pouze jednou (od Teplic), což je nejméně ze všech týmů. Druhá nejlepší obrana, kterou má Jablonec, obdržela o čtyři góly více. Prosadit se sešívaní dokázali zatím dvacetkrát. Spolu s úhlavním rivalem Spartou, s nímž se v neděli střetnou v 312. derby, je zdobí nejproduktivnější útok ligy. Právě před Letenskými vedou tabulku s tříbodovým náskokem.

    Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského současně zůstávají jediným neporaženým celkem této sezony. S Pardubicemi vyhráli osmý vzájemný zápas v řadě, ve všech ještě k tomu dokázali udržet čistý štít. Celkově se s Východočechy v Chance Lize utkali devětkrát, v prvním duelu v září 2020 remizovali a Pardubice je tak na ligové scéně ještě neporazily. Nad Mladou Boleslaví v dohrávce šestého kola pak červenobílí zvítězili v sedmnáctém z posledních osmnácti zápasů. Se soupeřem z města automobilů od sezony 2016/17 ztratili jen loni v dubnu, kdy se s ním rozešli nerozhodně. Naposledy mu podlehli v březnu 2016.

    Plzeňské Viktorii Slavia ve šlágru devátého kola připravila první porážku v aktuálním ročníku. Právě Západočeši jsou posledním mužstvem, které ji v Chance Lize obralo o všechny body. Podařilo se jim to letos v dubnu, v květnu během nadstavbové Skupiny o titul je ale slávisté stejně jako tentokrát přemohli 3:0. Proti vršovickému sokovi zase nezaváhali poosmé za sebou. S „klokany“ za posledních devět let prohráli jedinkrát – v únoru 2020.