<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Kdo tentokrát ovládl statistiky a pravidelné rubriky v rámci 29. kola?

    Který z hráčů tentokrát ovládl Chance index? Kdo si v sobotu připsal na vrub nejhezčí gól a asistenci? Jak vypadá složení Jedenáctky kola, kdo ovládl běžecké statistiky a koho jsme ocenili za parádní výkony? Více se dozvíte z následujícího článku, který tradičně odměňuje ty nejlepší.

    Kdo tentokrát ovládl statistiky a pravidelné rubriky v rámci 29. kola?


    CHANCE INDEX:

    V porovnání s domácím utkáním proti Slovácku si sparťan Bořek Dočkal v Českých Budějovicích v Chance indexu pohoršil, ale ne výrazně. Na hřišti Dynama dosáhl na úctyhodných 38 bodů a s přehledem obhájil prvenství v rubrice plejmejkrů.

    Proti Jihočechům nasbíral pět přihrávek do gólové šance a deset přihrávek do vápna. Před druhým Stanislavem Vávrou měl náskok devíti bodů, ale rozestupy mezi ostatními hráči byly minimálně. Matúš Mikuš z Bohemians ztratil na brněnského soupeře jediný bod a s celkově 28 body skončil třetí.

    Bramborová pozice tentokrát patří Martinu Zemanovi, jenž proti Brnu nastřádal 26 bodů. Za příbramským křídelníkem se sešli tři hráči s pětadvaceti body – Ruslan Mingazov, Michal Trávník a Lukáš Masopust. Na hranici dvaceti bodů se dostal také jihlavský Jan Kliment. Další hráči už se ovšem před dvacetibodovou hranici nedostali.


    SPRINTER KOLA: 

    Ať už dopadne poslední kolo jakkoli, je jasné, že toto jaro si fotbalisté Baníku za rámeček zrovna nedají. Z pozic usilujících o evropské poháry se brzy propadli až na současnou třináctou příčku, někteří hráči ale nezklamali.

    Mezi ně určitě patří chorvatský obránce Matej Sivrič, který v klubu hostuje z Mladé Boleslavi. Nenápadný, ale o to pracovitější zadák se záhy prodral do základní sestavy a na jaře odehrál 10 zápasů a připsal si v nich gól a asistenci, navíc svými rychlými výpady často podporuje ofenzivu.

    V Jihlavě to sice k úspěchu nevedlo, domácí zvítězili 4:0, Sivrič se však stal nejrychlejším mužem kola. Ve sprintu naběhal úctyhodných 436 metrů, nikdo jiný přitom v sobotu nepřekonal hranici 400 metrů. Druhý se umístil slávista Vukadin Vukadinovič (359 m.), třetí byl Tiémoko Konaté ze Sparty (350 m.)


    MARATONEC KOLA: 

    Maratoncem kola se pro změnu stal zástupce Hradce Králové. A sice třiadvacetiletý záložník Hradce Petr Schwarz, který proti Slavii urazil celkovou vzdálenost 12 771 metrů. Pro Schwarze přitom šlo o jeho vůbec první ligový start v základní sestavě, dosud měl odehráno jen 10 minut z předchozího kola proti Liberci.

    Teď už mladý středopolař odehrál celý zápas a svým fyzickým fondem zastínil všechny ostatní, na paty mu ale šlapal baníkovec Milan Jirásek, jenž zaostal jen o 37 metrů.

    Zajímavé také je, že v pětici nejlepších se umístili hned dva zástupci klubů, které po roce opouštějí nejvyšší soutěž. Kromě Schwarze se jedná Petra Benáta, jehož Dynamo padlo 1:3 doma se Spartou. 


    GÓL KOLA: 

    Krásných branek padlo v sobotu opravdu hodně. Parádní střely Tomáše Přikryla či říznou ránu Václava Kadlece ale zastínil kousek slovinského šutéra Elvise Bratanoviče, jenž hattrickem skolil mistrovskou Plzeň. 

    Jeho nejhezčí trefa byla hned ta první, na kterou v Ďolíčku budou vzpomínat asi ještě dlouho. Hosté propadli ve středu pole a Bratanovič se náhle hnal na Kozáčika, křížil ho však vracející se stoper Jan Baránek. Ten svého soka vytěsnil do obtížného úhlu a vypadalo to, že celá akce skončí nezdarem. Forvard Pražanů ale zachoval chladnou hlavu a udělal to nejlepší, co mohl.

    Všiml si vyběhnutého brankáře a krásným lobem poslal balon do sítě. Klokani tak vedli 1:0 a šťastný střelec se mohl vrhnout do náručí maskota. "Určitě to byl můj nejlepší zápas. Hattrick jsem nikdy v životě nedal, navíc je skvělé porazit zrovna mistra!" soukal ze sebe po utkání.



    ASISTENCE KOLA: 

    Zápas Jihlavy s Libercem se nesl ve svátečním duchu. S kariérou se totiž loučil veterán domácích Jaromír Blažek a jeho spoluhráči mu rozlučku rozhodně nezkazili. Do Slovanu se zakousli s nebývalou chutí a bylo z toho jasné vítězství 4:0, výsledek navíc mohl být ještě výraznější.

    Jednou z hlavních postav duelu byl jihlavský záložník Tomáš Klimenta. První gól sám vstřelil, ten druhý připravil po báječné spolupráci se svými parťáky. Agilní Petr Nerad zachytil u půlící čáry Bakošovu nahrávku a nasměroval si to přímo k bráně, kde míč chytře posunul do uličky Klimentovi.

    Ten už mohl pálit, místo toho ale z první nahrál volnému Murisi Mešanovičovi a nejlepší kanonýr Vysočiny hladce dovedl míč do sítě. Obrana Slovanu působila v tu chvíli jako namalovaná...



    JEDENÁCTKA KOLA:

    JAROMÍR BLAŽEK (FC Vysočina Jihlava)

    Legendární gólman odchytal ve 42 letech svůj poslední zápas v kariéře. Byla to vydařená rozlučka. Bývalý reprezentant pomohl Jihlavě k vysokému vítězství 4:0 nad Libercem. Ve třetím startu v této sezoně tedy udržel druhé čisté konto.

    Věděli jste? Blažek vychytal svou 156. nulu v SYNOT lize. V historickém pořadí je na prvním místě před Martinem Vaniakem, který má 152 čistých kont.

    PAVEL KADEŘÁBEK (AC Sparta Praha)

    Reprezentační obránce pokračoval ve vydařeném finiši letošního ročníku a opět přispěl gólem ke sparťanské výhře. Tentokrát skóroval na hřišti sestupujících Českých Budějovic. Byla to jeho třetí trefa v posledních čtyřech kolech.

    Věděli jste? Třiadvacetiletý Kadeřábek nasprintoval v utkání na jihu Čech 209 metrů (druhá nejdelší vzdálenost z hráčů Sparty).

    MICHAL ŠMÍD (Bohemians Praha 1905)

    Osmadvacetiletý obránce nastoupil po boku Aleše Škerleho a spolehlivým výkonem pomohl svému týmu k vítězství nad Plzní v poměru 3:2. 

    Věděli jste? Šmíd podstoupil nejvíce obranných soubojů ze všech obránců. S útočícím hráčem soupeře se potkal dvanáctkrát a pět soubojů vyhrál.

    VÍT BENEŠ (FK Baumit Jablonec)

    V domácím utkání s Ostravou si splnil svou roli defenzivního lídra. Proti ofenzivním hráčům Baníku působil jako zeď, přes kterou nelze projít a také on pomohl Michalu Špitovi ke 101. ligové nule.

    Věděli jste? Ze všech hráčů Jablonce, kteří podstoupili alespoň jedenáct soubojů, měl právě Beneš nejvyšší úspěšnost  – 79 %. Vyhrál patnáct soubojů z celkových devatenácti.

    RADEK ŠÍRL (Bohemians Praha 1905)

    Rodák z Rudné u Prahy hýřil v domácím utkání s Plzní aktivitou a svým bojovným výkonem pomohl Bohemians k cennému vítězství 3:2. 

    Věděli jste? Vítěz Poháru UEFA z roku 2008 rozdal celkem 50 přihrávek, což je druhý nejvyšší počet z celého týmu. Celkem 37 přihrávek bylo navíc přesných.

    TOMÁŠ BERGER (FK Dukla Praha)

    Syn slavného otce chytil na jaře skvostnou formu. Potvrdil to i při kanonádě do sítě Teplic, k níž Dukle pomohl důležitým gólem do šatny na 2:1. Po zimní přestávce tak dal už tři branky a na stejný počet přihrál.

    Věděli jste? Devětadvacetiletý Berger si v duelu se Severočechy připsal čtyři přesné přihrávky do pokutového území. Žádný hráč Pražanů na tom nebyl lépe. 

    PETR NERAD (FC Vysočina Jihlava)

    Odchovanec Bohemians je v Jihlavě na hostování a důvěru trenéra Luďka Klusáčka konečně splatil gólem. Byl tak jedním ze strůjců hladkého vítězství nad Libercem. Dařilo se mu i v poli - za celé utkání zkazil jen tři přihrávky.

    Věděli jste? Jednadvacetiletý Nerad se v SYNOT lize trefil po roční pauze. Naposledy skóroval loni 9. května v dresu Klokanů při výhře 3:2 nad Duklou.

    JAN KOPIC (FK Baumit Jablonec)

    Čtyřiadvacetiletý záložník Jablonce dirigoval vysoké vítězství nad Baníkem. Slezskému týmu nastřílel dvě branky a potřetí v kariéře vstřelil v jednom utkání dvě branky.

    Věděli jste? Kopic svou první trefou v zápase překonal své gólové maximum z minulé sezony. Jeho rekord činil šest gólů a aktuálně má na kontě osm přesných zásahů.

    JAN KOVAŘÍK (FC Viktoria Plzeň)

    Do ideální jedenáctky jste ho zvolili i přesto, že jeho tým v Ďolíčku prohrál. Kovařík ovšem patřil k nejlepším hráčům Západočechů a potvrdil, že prožívá možná nejlepší období kariéry.

    Věděli jste? Kovařík se v pondělí dočkal první pozvánky do reprezentace a je jediným nováčkem v aktuálním výběru Pavla Vrby.

    MILAN ŠKODA (SK Slavia Praha)

    Počtvrté v posledních pěti kolech se slávistický kanonýr dostal do elitního výběru. Tentokrát si to zasloužil vítěznou trefou v utkání v Hradci Králové. Dařilo se mu i v osobních soubojích - vyhrál jich 71 procent. 

    Věděli jste? Devětadvacetiletý Škoda dal letos už 19 gólů. To se ještě žádnému slávistovi v dějinách SYNOT ligy nepodařilo.

    ELVIS BRATANOVIČ (Bohemians Praha 1905)

    Kmenovému hráči Teplic angažmá v Ďolíčku prospívá a v sobotu se stal hrdinou „klokanů“. Hattrickem totiž skolil jistého mistra z Plzně a zajistil svému týmu cenné tři body. 

    Věděli jste? Hattrick do sítě Plzně byl prvním hattrickem Elvise Bratanoviče. V této sezoně se stal sedmým hráčem, kterému se to podařilo. 

    ROMAN PIVARNÍK (Bohemians Praha 1905)

    Bohemians získali nejcennější skalp. Po skvělém výkonu porazili už jistého mistra z Plzně a udrželi se v lepší polovině tabulky. Prokázali vynikající efektivitu - všechny tři střely na bránu skončily v síti.

    Věděli jste? Klokani doma vyhráli nad Plzní tři z posledních čtyř vzájemných zápasů. Naposledy tomuto soupeři v Ďolíčku podlehli před šesti lety.


    VÝKON KOLA:

    Mistrovská kocovina možná zabránila Plzni k bodovému zisku na hřišti Bohemians, ale ani to nesnižuje parádní výkon Elvise Bratanoviče. Slovinský útočník nastřílel v Ďolíčku hattrick a sám rozhodl o výhře 3:2.

    Bratanovič na svůj první ligový hattrick spotřeboval pět střeleckých pokusů. Všechny střely na branku ale skončily za zády brankáře Kozáčika. Bratanovič navíc rozdal 10 přesných přihrávek a vyhrál devět osobních soubojů. 

    "Určitě to byl můj nejlepší zápas. Hattrick jsem nikdy v životě nedal," radoval se po utkání šťastný střelec. Trenér Roman Pivarník ho ale přidržel při zemi.  "Od Bratanoviče jsem chtěl ještě více náběhů a lepší obranu, ale zápas mu vyšel do ofenzivy. Jak dal první gól, tak měl jeho výkon stoupající tendenci," uvedl kouč „klokanů“.


    TÝM KOLA:

    V předposledním kole se už sice o mistrovský titul nehrálo, ale v tomto ročníku padlo nejvíce branek. Střelnici si otevřeli fotbalisté Dukly Praha. S Teplicemi sice rychle prohrávali, ale po trefách Poloma, Bergra, Přikryla, Čajiće a podruhé Přikryla zvítězili 5:1.

    Klub z Julisky se tak zaslouženě stal Týmem kola. Proti Severočechům si vytvořil dvacet střeleckých pokusů a celkem osm z nich mířilo mezi tři tyče. Dukla tedy měla díky pěti trefám parádní úspěšnost střelby na branku – 62,5 %. 

    Pražský celek si vedl parádně také v kombinaci. Z celkových 605 přihrávek jich 530 našlo svého adresáta. V osobních soubojích na tom ovšem byly lépe Teplice, jelikož Dukla si udržela úspěšnost 49 %.


    FOTO: bohemians.cz, ČTK, LFA

    K tématu