<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Jablonec před ligou: Severočeši chtějí dát zapomenout na loňský neúspěch

    Posily? Slušné. Ambice? Nejvyšší. Výsledek? Zklamání. Tak by se dala v krátkosti shrnout předešlá sezona v podání Jablonce. Odhodlanému mužstvu útok na nejvyšší příčky nevyšel a sezonu zakončil na sedmém místě. Před tou následující se změnila koncepce klubu, ale vysněné cíle zůstaly stejné.

    Jablonec před ligou: Severočeši chtějí dát zapomenout na loňský neúspěch


    „Škrtněte označení Galácticos. Jablonec bude zase provinčním klubem. Moje klubové ambice a filosofie se od nového roku mění, i když bych samo sebou rád hrál o účast v evropských pohárech," řekl během zimní přestávky šéf severočeského klubu Miroslav Pelta. Po odvolání trenéra Jaroslava Šilhavého převzal volné místo Zdenko Frťala a do vedení klubu přišel Ivan Horník.

    Nejvýraznější posila:

    Severočeský klub na jaře šestkrát vyhrál a nakonec získal o bod více, než během podzimní části. Sedmé místo však bylo velkým zklamáním a Jablonec nevyužil ani druhou příležitost k účasti v evropských pohárech. Ve finále MOL Cupu totiž prohrál na teplických Stínadlech s Mladou Boleslaví 0:2 a jeho sen o evropské scéně se rozplynul.

    Jablonec tak čekala letní příprava na ligový ročník a bez pohárových starostí. Kdo čekal, že přece jen dojde k velkému nakupování, přišel by zkrátka. Vedení severočeského klubu dostálo svých slov a muselo naopak řešit mezery po odchodech Ján Greguše do Kodaně a Ruslana Mingazova do Slavie. Zelený dres nakonec obleče univerzál Petr Jiráček, jenž přichází na hostování ze Sparty.

    „Věřím, že nám svými zkušenostmi a kvalitou pomůže. Nechtěl bych říkat, že je náhradou za Jána Greguše. Petr je taky univerzál. V přípravě se rozhodneme, kde ho budeme stavět,“ uvedl na adresu zkušeného hráče kouč Frťala. Kromě něho přivítal ze Sparty také hostujícího zadáka Milana Nového. Do Jablonce se na hostování přesunul také Josef Bazal ze Slavie, naopak tříleté smlouvy podepsali Mirzad Mehanović, Matěj Končal a vysoký obránce Martin Kouřil.

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Jablonec - Oberlausitz 4:2
    Jablonec - Bohemians 1:0
    Jablonec - Prešov 3:0
    Jablonec - Podbrezová 2:0
    Jablonec - Uhřice 9:1
    Jablonec - Botosani 2:0
    Jablonec - Everton 0:1

    Tím výčet změn končí, ale výsledky a zejména výkony v přípravě nasvědčují, že sázka na stabilizovaný kádr může být trefou do černého. Severočechům se daří vyhrávat, střílí branky a prezentují se sympatickými výkony. Na ty by chtěli Jablonečtí navázat i v následující sezoně a výrazně omezit počet nevyrovnaných výkonů, které se jim v té předešlé nevyhnuly.

    Na začátku přípravy si Frťalovi svěřenci poradili s Oberlausitzem a bez jediné inkasované branky zdolali postupně Bohemians, Prešov a Podbrezovou. Při oslavách výročí klubu v Uhřicích domácí mužstvo nešetřili, přesto nebyl výsledek 9:1 ve prospěch Jablonce ničím důležitým. Zábava však skončila odjezdem na soustředění do Seefeldu, kde se v minulosti připravovala také česká reprezentace.

    Na úvod si český celek poradil s rumunským Botosani a ve druhém duelu měl narazit na reprezentaci Uzbekistánu. Na poslední chvíli ovšem došlo ke změně, která zřejmě nikoho netrápila, ačkoliv nebyla příliš atraktivní pro fotbalové fanoušky. Ne, že by anglický Everton nebyl lákavým sokem, ale duel s liverpoolským klubem se odehrál na přání soupeře za uzavřenými dveřmi.

    Český tým byl slavnému klubu rovnocenným soupeřem a hodinu hry držel bezbrankovou remízu, přestože měl několik slibných šancí. V šedesáté minutě nakonec udeřil Galloway a rozhodl o těsné výhře Angličanů, po které mohli být Jablonečtí bez ohledu na výsledek spokojeni. „Do zápasu jsme šli s respektem, ale zase ne s přehnaným. Zejména první poločas ukázal, že to v sobě máme, jen škoda těch nevyužitých šancí,“ hodnotil utkání Vlastimil Hrubý, jenž odchytal první poločas a musel se vytáhnout zejména při trestném kopu Evertonu.

    Změny v kádru:

    Přišli:

    Jiráček, Nový (oba Sparta, H), Mehanovič (Podbrezová), Končal (Plzeň), Kouřil (Ostrava)

    Odešli:

    Greguš (Kodaň), Mingazov (Slavia)

    Chválou nešetřil ani trenér českého mužstva. „Zápas mohu hodnotit jenom pozitivně, protože odehrát s takto kvalitním soupeřem přípravný zápas takovým výkonem, to nás může jenom těšit. Až do devadesáté minuty byl ten výsledek pořád nejasný a v závěru jsme měli dvě stoprocentní šance.“ Slovenský kouč zároveň věří, že jeho svěřenci naváží na výkony také v ligových soubojích.

    Do nich vstoupí po sobotní generálce s Pískem a hned na úvod ho čekají důležité souboje. Pokud chce totiž pomýšlet na dobré umístění, nesmí zbytečně ztrácet a zápasy s Karvinou, v Hradci Králové a proti Slovácku rozhodně patří mezi ty, ve kterých by měl Jablonec bodovat.

    K bodovým ziskům jsou potřeba góly a o ty by se měla starat dvojice útočníků Stanislav Tecl s Tomáš Wágner, o které byl zájem. Oba dva nakonec zůstali na severu Čech a měli by místní klub vrátit do míst, zaručujících účast v pohárové Evropě. 

    Jablonec očima experta Luďka Zelenky: 

    "Jablonec ukončil období, kdy nakupoval drahé hráče a před každou sezonou stavěl nový tým. Teď sice odešli Greguš s Mingazovem, ale klub zinkasoval peníze a na hostování získal Jiráčka či Bazala, navíc si myslím, že ještě někdo přijde. Pokud se Sparta s Plzní nedostanou do evropských pohárů, tak jistě někoho pustí. Jablonec měl ale kvalitní tým už loni, jen to nedokázal prokázat na hřišti."


    FOTO: fkjablonec.cz

    K tématu