<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Bohemians před ligou: Nové koště dobře mete. Bude to platit i pro "klokany"?

    Vyhnout se starostem se záchranou a ideálně zopakovat uplynulý ročník. Takové jsou mety, na které chtějí v následující sezoně dosáhnout pražští Bohemians. Zárukou úspěchu má být vezkušený trenér Miroslav Koubek, jenž však během léta přišel o řadu opor. Dokáže je nahradit?

    Bohemians před ligou: Nové koště dobře mete. Bude to platit i pro "klokany"?


    Když Plzeň nečekaně opustil kormidelník Karel Krejčí a vedení Viktorie si ukázalo na Romana Pivarníka, bylo zřejmé, že "klokani" svého kouče nejspíš neudrží. To se také stalo, majitelé klubu v Vršovic však nelenili a přivedli adekvátní náhradu. Tou se stal čtyřiašedesátiletý matador Miroslav Koubek, který se tak vydal na svou šestou ligovou misi.

    Nejvýraznější posila:

    Nabídky mu přitom přišly z více stran... "Je pravda, že byly i jiné možnosti. Rozhodnutí ale padlo pro Bohemians. Musím říct, že mě nabídka z tohoto slavného klubu dost potěšila. Bydlím na Kladně, mám nějaké povinnosti vůči své manželce a usoudil jsem, že nechci jezdit někam daleko po republice. I v tomto směru mi Bohemka vyhovovala, byť hlavní pro mě byla ta sportovní stránka. Na jaře hrálo mužstvo dobrý fotbal, což pro mě bylo hodně důležité," řekl Koubek po svém příchodu.

    V Ďolíčku ho však čeká složitá mise. Minulou sezonu sice Pražané zakončili na skvělém devátém místě, během léta ale oslabili. A to celkem znatelně. Zeleno-bílý kádr totiž podle očekávání opustil sparťan Patrik Schick, jenž záhy přestoupil do italské Sampdorie, i rychlonohí fotbalisté Alejandro Acosta s Johnem Mosquerou, kteří zamířili do Mexika, respektive Kolumbie. Na Slovensko se navíc vrátil obránce Peter Čögley a v klubu nepokračují ani jeho kolegové Aleš Škerle s Michalem Švecem.

    Trenér Koubek tak musel začít tvořit novou kostru mužstva a přiznal, že takový exodus sám nečekal. "Přiznám se, že ten počet mě trošku zaskočil. Počítal jsem s odchodem jednoho, možná dvou klíčových hráčů, ale nakonec šlo o tři nebo čtyři kluky. A to je celkem dost," prohlásil Koubek a jedním dechem dodal: "Prostě to beru jako fakt. Jako tvrdý fakt. My teď musíme mužstvo vhodně doplnit a naladit ho tím správným směrem."

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Bohemians - Slovan Brat. 2:1
    Bohemians - Jablonec 0:1 
    Bohemians - Sokolov 1:1 
    Bohemians - Teplice 0:0
    Bohemians - Chemnitzer 1:2
    Bohemians - Braunschw. 1:2 

    Tou největší letní posilou se pro "klokany" stal zkušený záložníkTomáš Berger, jenž se po devíti letech odhodlal vysvléci dres Dukly. Bohemians v něm získali autora deseti gólů z poslední sezony a samozřejmě věří, že podobnou formu prokáže i v Ďolíčku. Přitom nechybělo mnoho a Berger skončil v Mladé Boleslavi...

    "Byl jsem s ní v kontaktu, ale nedohodli jsme se. Celkově se mi to nezdálo, tak jsem to nechtěl podepsat," objasnil Deníku Sport s tím, že vedení "klokanů" jednalo mnohem přímočareji. "Ozval se mi pan Držmíšek (sportovní ředitel) a za třicet minut byl u mě na zahradě. Překvapilo mě, jak o mě stojí. Měl jsem z jeho jednání lepší pocit než s Mladou Boleslaví. Bylo to narychlo, což se mi asi líbilo nejvíc, a domluvili jsme se. Boleslav má zřejmě vyšší cíle, ale na druhé straně jsem zůstal v Praze a mám to blíž domů."

    Další zajímavou posilou je perspektivní útočník Zdeněk Linhart ze Slavie, ze stejného klubu pak na přestup dorazil řízný zadák Martin Dostál. Defenzivní linii vyztužil i talentovaný Antonín Křapka z Mladé Boleslavi, hostování v transfer změnil gólman Tomáš Fryšták. Přesto je nabíledni, že mininálně jedno nové jméno by se v týmu mělo ještě objevit. Jde o klasického koncového hráče, jenže kde ho vzít?

    Jednu variantu sám nabídl trenér Sparty Zdeněk Ščasný. Ten totiž nedávno vyřkl přání, aby nadějný mladík Letenských Matěj Pulkrab hostoval právě v Ďolíčku. "Vypadá výborně, jednou typologicky může nahradit Davida Lafatu. Ale myslím, že by měl odejít na hostování do klubu, v němž bude hrát. Jako optimální vidím Bohemku, kde bychom ho navíc měli na očích. Ale to je můj názor. Mluvit do toho bude manažer, vedení i hráč," nadhodil lodivod Letenských.

    Změny v kádru:

    Přišli:

    Berger (Dukla), Dostál (Slavia), Křapka (Boleslav, H), Linhart (Slavia, H)

    Odešli:

    Mosquera (Atlético Nacional), Schick (Sparta, NH), Čögley (Trnava), Acosta (Tiburones Rojos), Škerle (Olomouc, NH), Prošek (Slavia, NH), Hašek (Žižkov), Lulič (Sampdoria Janov, H), Akulinin.
    Další možností je to, že by do Bohemky zamířil hostovat nějaký hráč z Plzně jako součást výměny za Pivarníka. "O této možnosti samozřejmě vím. Ve Viktorii je útočníků celkem dost, tak uvidíme, jaké budou v tomto směru naše reálné možnosti. Nějakou představu ale mám a vím, že sportovní vedení Bohemky je v kontaktu s tím plzeňským. Určitě budeme lpět na plnění dohod. Takže ano, i touto cestou uvažujeme," uvedl Koubek nedávno. Jelikož se však s Příbramí připravuje bosenský viktorián Aidin Mahmutovič, nejeví se už tato varianta příliš reálně.

    A s jakým stylem hodlá Koubek s "klokany" vlastně hrát? "Tak v tom mám jasno od první chvíle. Chceme hrát aktivní a kombinační fotbal se slušnou efektivitou. V koncovce nás ale tlačí bota a my musíme sehnat takové hráče, kteří budou dostatečně efektivní a zúročí práci celého týmu. Rozhodně totiž chceme pokračovat v ofenzivním trendu. Ten kmen tu zůstal stejný, jen je potřeba ho ještě trochu vyladit," vzkázal jasně.

    Všichni fanoušci Bohemians jsou už teď zvědaví, jak moc bude uznávaný kouč na své nové misi úspěšný.

    Bohemians očima experta Petra Rady: 

    "Bohemka má za sebou výbornou sezonu, aspoň ta jarní část jí vyšla opravdu náramně. Teď však přišel nový trenér a obměnil se kádr, takže nikdo neví, co to s mužstvem udělá. Ten klub má ale velkou výhodu v tom, že na něj chodí perfektní diváci, možná vůbec nejvěrnější v lize... Taková podpora z tribun je obrovským povzbuzením i pro samotné hráče. V Ďolíčku se zkrátka dělá dobrý fotbal, jenže pozor, přes léto tým opustily jižanské typy Mosquera s Acostou. Chybět bude samozřejmě také Schick, navíc jsem zaslechl zvěsti, že odejít by mohl i brankář Zlámal... To by byla pro Bohemku další velká ztráta. Na druhou stranu dorazil Tomáš Berger, což je jednoznačně plus. Já to vidím tak, že problémy se záchranou mít v Ďolíčku nebudou." 


    FOTO: ČTK

    K tématu