<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Teplice před ligou: Nový trenér, kondiční kouč a plánovaný návrat do středu tabulky

    Když v sezoně 2012/2013 skončily Teplice na dvanáctém místě tabulky, bylo to druhé nejhorší umístění v historii klubu. V té uplynulé tento počin vyrovnaly a před následujícím ročníkem už o podobném scénáři nechtějí ani slyšet. Podaří se jim vrátit do vysněného středu tabulky a zamotat se do bojů o poháry?

    Teplice před ligou: Nový trenér, kondiční kouč a plánovaný návrat do středu tabulky


    To napoví až průběh sezony, do které vstoupí tepličtí fotbalisté s novým trenérem. Neúspěšná uplynulá sezona stála místo Davida Vavrušku a v médiích se hlasitě spekulovalo o tom, kdo jeho místo převezme. Ve hře byl údajně návrat Michala Bílka či Petra Rady, ale severočeský klub následně překvapil angažováním nezkušeného Daniela Šmejkala.

    Nejvýraznější posila:

    Pětačtyřicetiletý trenér ovšem není žádným zelenáčem, jen si první ligu vyzkoušel pouze v roli asistenta. V posledních dvou sezonách už vedl jako hlavní kouč druholigový Sokolov a předešlou sezonu s ním zakončil na slušném čtvrtém místě. Bývalý hráč Plzně, Slavie či Příbrami se nové štace rozhodně nebojí a věří, že prodá získané zkušenosti.

    "Chtěli bychom navázat na práci, která tu byla započatá a tým dále rozvíjet, aby to mělo smysl. Je to i o štěstí a já věřím, že ho budeme mít," uvedl držitel 166 ligových startů, v nichž šestnáctkrát skóroval.  Štěstí budou jeho svěřenci potřebovat nejen v koncovce, ale také v defenzivě. Ta se ovšem zatím jeví jako velmi pevná.

    V předešlé sezoně inkasovaly Teplice celkem 52 branek, což bylo po Ostravě, Jihlavě a Příbrami čtvrté nejhorší číslo soutěže. Během léta je ale všemu jinak, nebo to alespoň naznačuje letní příprava. V ní odehráli Severočeši šest zápasů a inkasovali v nich jediný gól! 

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Teplice - Hradec 0:0, 6:5 na pen.
    Teplice - Ml. Boleslav 0:0, 4:3 na pen.
    Teplice - Varnsdorf 4:0
    Teplice - Bohemians 0:0
    Teplice - Táborsko "B" 9:0
    Chotěbuz - Teplice 1:2

    Na startu přípravy ovládli po bezbrankových remízách s Hradcem Králové a Mladou Boleslaví díky penaltovým rozstřelům turnaj v Benátkách nad Jizerou. Následně si poradili s Varnsdorfem vysoko 4:0 a proti Bohemians uhráli třetí bezbrankovou remízu. V přípravě s rezervou Táborska nebylo vítězství 9:0 ničím překvapivým, ale triumf 2:1 na hřišti německé Chotěbuzi může Šmejkalovu družinu velmi těšit. 

    Spokojenost trenéra Daniela Šmejkala je tak oprávněná a za vzestupem Teplických může stát i nový kondiční trenér. "Kondiční trenéři jsou dnes specialisté a když se to dá všechno dohromady, tak samozřejmě to má pozitivní vliv na trénink, i trenérovi to trochu uvolní ruce a mám nad vším přehled," řekl na tiskové konferenci Šmejkal.

    Menším strašákem je koncovka, protože proti prvoligovým soupeřům nevstřelily Teplice ani jeden gól ze hry. Výjimkou je duel s Chotěbuzí, kde se třetí brankou v přípravě uvedl Jakub Hora. Ten nastupoval v předešlých měsících také v obraně, ale dle sestavy v přátelských zápasech už se zabydlel na pravém kraji zálohy. 

    Fanoušky také zajímá, jak Severočeši zvládnou zalepit díry po Táborském, Dimitrovském, Kapolongovi nebo brankáři Slavíkovi. "Chceme budovat tým tak, aby v budoucnu měl kvalitu na umístění na pohárových pozicích. Chceme být v tabulce výše a do pohárů se dostat. Aktuálně budu v nové sezóně spokojen s umístěním v horní polovině tabulky," uvedl na středeční tiskové konferenci předseda představenstva Pavel Šedlbauer.

    Změny v kádru:

    Přišli:

    Hrubý (Slavia, H), Červenka (Slavia), trenér Šmejkal (Sokolov)

    Odešli:

    Táborský, Dimitrovski, Kapolongo, Slavík (všichni konec smlouvy), trenér Vavruška

    Vedení klubu následně potvrdilo odchody dalších mladých hráčů. Daniel Richter s Vojtěchem Novotným budou sbírat zkušenosti ve Varnsdorfu a do druhé ligy míří také záložník Marek Strada, jenž bude hájit barvy Sokolova. Vzniklé mezery v kádru vyřešily Teplice slušně. Na zkoušce sice neuspěl David Štípek, ale výraznou posilou by měl být Robert Hrubý, o jehož služby byl po loňské povedené sezoně v dresu Baníku velký zájem.

    Kromě něho přišel z Edenu útočník Marek Červenka, který narozdíl od Hrubého přichází na přestup. "Červenka je volným hráčem, naopak Hrubý přichází na hostování bez opce," objasnilo vedení klubu, které podle svých slov jedná o dalších dvou posilách. Na Stínadla se naopak nevrátí kanonýr Aidin Mahmutovič, jenž se zapojil do přípravy s Příbramí.

    "Mahmutovič tématem nebyl. Před časem řekl, že tady nechce být a chce odejít kamkoli. Tím je to vyřešené," uvedl ředitel klubu Petr Hynek. I on bude sledovat velmi těžký, ale zároveň důležitý úvod nového ročníku. Teplice totiž v úvodních osmi kolech přivítají na své půdě Spartu, Mladou Boleslav, Slavii i Plzeň. Výhodou může být fakt, že na podzim hrají se zmíněnými favority na evropské poháry v domácím prostředí.

    "Los jsme sledovali a je těžký, ale soustředíme se sami na sebe. Příští pátek začínáme na Dukle a na to soustředíme nyní nejvíce," uvedl diplomaticky nový trenér Severočechů, který by měl nastartovat vzestup Teplic. Ty by se rády opět zamotaly do bojů o vyšší příčky a v nejbližších letech vrátily na Stínadla evropské poháry.

    Teplice očima experta Františka Komňackého: 

    "Věřím, že se Teplice v následující sezoně odrazí k lepším výsledkům, protože uplynulá sezona byla vzhledem k historii klubu nedůstojná. Podmínkám a tradici klubu neodpovídaly výsledky ani předváděná hra, na což tým zareagoval některými změnami. V týmu jsou zkušení hráči, kteří mají velkou chuť a v příští sezoně se podle mého vyhnou boji o záchranu. Teplice bych dokonce pasoval na černého koně soutěže, který by mohl s Jabloncem, Brnem nebo Duklou rozvířit vody v boji o evropské poháry."


    FOTO: fkteplice.cz

    K tématu