<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Slovácko před ligou: Začíná nová éra bez Habance, doplatí Slovácko na úzký kádr?

    V posledních letech patří Slovácko k moravské špičce, ale před následující sezonou panuje ve spojitosti s ním více otázek než odpovědí. Po čtyřech letech opustil Uherské Hradiště trenér Svatopluk Habanec, kterého napodobil i kanonýr Libor Došek a klub tak načíná novou éru.

    Slovácko před ligou: Začíná nová éra bez Habance, doplatí Slovácko na úzký kádr?


    Svatopluk Habanec už před koncem uplynulé sezony uzavřel dohodu s Brnem, kam si přetáhl i končícího kanonýra a dlouholetou oporu Slovácka Libora Doška. Další citelnou ztrátou je odchod Jiřího Valenty do Mladé Boleslavi. "Pro Jirku se jedná o významný posun v jeho kariéře," vysvětlil přesun David Nehoda z agentury Nehoda Sport. 

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Slovácko - Nedachlebice 12:1
    Slovácko - Senica 1:1
    Slovácko - Znojmo 4:1
    Slovácko - Třinec 4:0
    Slovácko - Radomiak 1:1
    Slovácko - Ostrava 0:1
    Slovácko - West Ham 2:2

    Vedení klubu se navíc dohodlo na rozvázání smlouvy s Kunclem a muselo skousnout návrat hostujícího Juraje Chvátala do Sparty. Jedinou posilou týmu tak zůstává nový trenér Stanislav Levý, který prostředí moravského celku velmi dobře zná. V novém působišti ho ovšem nečeká lehký úkol.

    "Těžko nyní spekulovat o umístění. Pro mě je prioritou, abychom v každém zápase odevzdali maximum a měli čisté svědomí," uvedl na první tiskové konferenci nový lodivod Moravanů, jenž by měl nastartovat novou éru klubu. "Jsme rádi, že zůstávají Rada i Heča. O posílení samozřejmě jednáme, ale žádné velké změny nechystáme. Pokud by měl někdo přijít, tak to bude jeden až dva hráči," naznačil Levý. Jeho slova zatím platí, protože v kolonce posil stále najdete prázdno. Klub zkoušel obránce Bedu, ale s brazilským hráčem smlouvu nepodepsal. 

    "Beda sice ukázal určité kvality, ale v současné době se nedalo počítat s tím, že by to byl hráč do základní sestavy," uvedl na klubovém webu Levý. Na herní soustředění si tedy odvezl jen devatenáct hráčů včetně dvou brankářů.

    Nezvykle úzký kádr je důvodem, kvůli kterému mnoho expertů pochybuje o síle moravského celku. Zdravotní problémy navíc trápily Francise Koného se Stanislavem Hofmannem a na odchodu je zřejmě ofenzivní univerzál Milan Kerbr. Riziko úzkého kádru si uvědomují také samotní hráči. "Pokud nám tři nebo čtyři hráči vypadnou, nebudeme na tom dobře," přiznává kapitán Veliče Šumulikoski.

    Pětatřicetiletý defenzivní Makedonec by vyšší konkurenci v týmu uvítal. "Konkurence je důležitá, aby si kluci nemysleli, že mají jisté místo v sestavě. Řekl bych, že na tom klub pracuje a někoho přivede. Mladí kluci by však mohli být platní i během sezony, ale musí ještě makat," uvedl Šumulikoski.

    I díky němu se ale nezdá, že by kádr Slovácka malá konkurence trápila. Svěřenci Stanislava Levého totiž prohráli jediný z dosavadních sedmi přátelských zápasů a v tom posledním dokonce zaskočili slavný West Ham.

    Proti anglickému celku prohrávali po poločasové přestávce 0:2, ale díky Eldaru Civićovi uhrál cennou remízu. "Na toto utkání jsme se těšili, ale já jsem nervózní nebyl. Góly takovému týmu jsou super a přidá mi to chuť do dalších zápasů, ale ukázalo se, že mají úplně jinou kvalitu," brzdil euforii hrdina přátelského zápasu.

    V něm obrana Slovácka sice dvakrát inkasovala, ale v předchozích zápasech inkasovala maximálně jednou. Vítězství 12:1 proti Nedachlebicím žádným překvapením nebylo, naopak remíza se Senicou a výhry nad Znojmem a Třincem už jsou cennější. Slovácko následně uhrálo remízu 1:1 s Radomiakem a po něm si připsalo první porážku, když nestačilo na Ostravu.

    Změny v kádru:

    Přišli:

    trenér Levý

    Odešli:

    Došek (konec kariéry), Valenta (Ml. Boleslav), Chvátal (Sparta, NH), trenér Habanec (Brno)

    Rakouská mise ovšem po utkání s West Hamem nekončí. Slovácko prověří v generálce Ural a po něm už čeká Slovácko duel na Letné, kde se mu historicky vůbec nedaří. "Proti Spartě to může být podobné jako s West Hamem. Nesmíme dělat laciné chyby vzadu, protože takové velké týmy je dokáží hned potrestat," hledá cestu k úspěchu kapitán moravského celku.

    Právě vinou špatné defenzivy totiž nemohl v uplynulé sezoně pomýšlet na lepší výsledek. Osmé místo žádným propadákem rozhodně není, ale pátá nejhorší obrana s 51 inkasovanými brankami není žádným pozitivem. Pokud však Slovácko na defenzivě zapracuje a přenese si střeleckou formu i do ligy, může mnohé překvapit.

    Zda to bude s novými posilami nebo bez nich, to je otázkou. Fanoušci jistě doufají, že se nových tváří dočkají, ale času už příliš nezbývá. Slovácko navíc čeká důležitý úvod sezony, protože po Spartě přivítá Duklu, pojede do Jablonce, následně hostí Bohemians a zavítá k prestižnímu duelu do Brna.

    Slovácko očima experta Luďka Zelenky: 

    "Slovácko na mě nedělá dojem, že by oproti minulé sezoně mohlo jít směrem nahoru. Jeho jedinou posilou je de facto pouze trenér Stanislav Levý, který nahradil Svatopluka Habance. Ten byl u mužstva už hodně dlouho, takže tato výměna může přinést nový impulz, spolu s Habncem ale skončili i Došek s Valentou. Podle mě byli oni dva nejdůležitější hráči týmu a trenér Levý musí rychle najít nové lídry, což za takhle krátký čas není vůbec jednoduché. I proto Slovácku moc nevěřím." 


    FOTO: ČTK

    K tématu