<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Plzeň, Sparta, Jablonec. Jaký start měly loni a jaký prožívají dnes?

    Minulou sezonu SYNOT ligy ovládla silná trojice Plzeň, Sparta, Jablonec. Jak jim ale vyšel ligový rozjezd loni a letos? Kdo zaznamenal progres a kdo naopak prožívá malé déjá vu?

    Plzeň, Sparta, Jablonec. Jaký start měly loni a jaký prožívají dnes?






    FC VIKTORIA PLZEŇ:


    Plzeň se ocitla v téže situaci jako minulý rok. Tehdy s ní do sezony vstoupil trenér Dušan Uhrin mladší a jeho hlavním úkolem byl postup do Evropské ligy, Viktoria ale vyhořela ve 3. předkole s rumunskou Ploještí. 

    Plzeň po pěti kolech:

    A právě tento neúspěch znamenal Uhrinův konec, k čemuž přispělo i nevýrazné jaro či porážka v Superpoháru. Ligový vstup do sezony přitom Západočeši měli celkem solidní. Po remíze v Příbrami jasně přehráli silný Jablonec (3:1) i oba nováčky - České Budějovice s Hradcem Králové, jimž nadělili shodně 4:0. Ani to ale Uhrina ve funkci nezachránilo. Na jeho místo nastoupil Miroslav Koubek a začal hořce, když v 5. kole prohrál na hřišti "své" Slavie.

    Pak se ale Plzeň chytla a nakonec dokráčela k titulu i triumfu v Superpoháru, kolaps v evropských pohárech se však letos opakoval. Po špatně zvládnuté odvetě Viktorii vyřadilo izraelské Maccabi a Koubkovy dny v Plzni se nezadržitelně nachýlily ke konci. 

    Oporou mu navíc nebyly ani výsledky v lize. Na skvělé jaro Plzeň zkrátka nenavázala a po triumfu nad Slavií (2:1) padla 0:1 na Dukle a pak jen dvakrát remizovala 2:2 - se Slováckem a v Teplicích. V 5. kole už tak mužstvo vedl dlouholetý asistent Pavla Vrby Karel Krejčí a Plzeň pod ním zvítězila 2:0 nad Olomoucí i postoupila do hlavní fáze EL přes srbskou Vojvodinu.

    V lize ale má rozhodně co napravovat. Zatím třeba dala jen osm gólů, což ji ve střeleckých tabulkách řadí na osmé místo. Loni jich přitom v této době vsítila už třináct. K zamyšlení také je, že nejlepším kanonýrem týmu je se třemi góly Michal Ďuriš, se kterým se před sezonou počítalo spíš jako se zkušeným náhradníkem.


    AC SPARTA PRAHA: 

    I u Sparty je porovnání obou sezon o to zajímavější, že loni touto dobou ji vedl umírněný Vítězslav Lavička, dnes má za trenéra živočišného Zdeňka Ščasného. A ten může byt v těchto dnech rozhodně spokojen. 

    Sparta po pěti kolech:

    Ani Spartě se sice nepovedl vytoužený postup do Champions League, vcelku hladce ale přešla přes švýcarský Thun do Evropské ligy. Navíc nabrala velmi dobrou formu i v lize. Z pěti kol má třináct bodů, když klopýtla pouze v prvním kole v Jihlavě (0:0). Následně ale přehrála Baník (3:1), Zlín (3:0), Mladou Boleslav (4:2) i pražskou Duklu (2:0) a usadila se v čele tabulky o tři body před Slováckem.

    Při své jízdě inkasovali Letenští nejmenší počet gólů (jen 3), zato mají druhý nejvyšší počet těch vstřelených (12). Dále Sparta vládne v Chance indexu, úspěšnosti přihrávek i střelách na bránu, také už ale stačila nasbírat nejvyšší počet žlutých karet, tedy 16.

    To loni na tom byla Sparta o poznání hůř. Po pěti kolech se nacházela až na páté pozici o bod za Plzní, nyní je o pět bodů před ní. A také tehdy měla na kontě už dvě porážky, když padla doma s Baníkem i na Dukle. Branek nastřílela přesně polovinu co letos, zato však stejně jako letos postoupila do Evropské ligy.

    Zajímavé je i to, že zatímco loni dal kanonýr David Lafata v pěti kolech jen jeden gól, letos si jich připsal už pět. A to Sparta často střídá různé styly hry.


    FK JABLONEC:

    Dalším klubem z této silné trojice je Jablonec. Ten vstupoval do minulé sezoně v roli černého koně soutěže, to letos je už od začátku jedním za favoritů. Start se mu ale příliš nepovedl. Severočeši mají ve vínku osm bodů, když dokázali přehrát Příbram (3:2) i Brno (3:0)). Jen remízu ale uhráli s Bohemians (2:2) i Libercem (1:1), v Jihlavě dokonce prohráli 0:1.

    Jablonec po pěti kolech:

    To je na tým s takovými ambicemi přece jen málo, ostatně i loni už měl v tuto chvíli o dva body více. To však ještě nehrál evropské poháry. Letos Jablonečtí houževnatě bojovali o EL a získali cenný skalp dánské Kodaně, nizozemský Ajax už byl na jejich síly. 

    Našlapaný tým ze severu republiky se tak nyní může plně soustředit na SYNOT ligu, což by se postupem času mohlo ukázat jako výhoda. Podstatné ovšem bude také to, jak moc se bude dál dařit novým útočníkům Tomáši Wágnerovi se Stanislavem Teclem, kteří v uplynulém ročníku oblékali dres Mladé Boleslavi, respektive Plzně.

    Jejich branky musí nahradit střelecky obdařeného Filipa Nováka, který coby obránce zaznamenal v minulé sezoně střelecký rekord a loni touto dobou měl už tři gólové zářezy. V aktuálním ročníku se v pěti kolech netrefil a v pátek zamířil do dánského Midtjyllandu.


    FOTO: ČTK

    K tématu