<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Los Evropské ligy: Krejčí měl strach z východu, Trpišovský cítí zklamání

    Zajímavé, ale hratelné soupeře určil českým klubům páteční los Evropské ligy. Mistrovská Plzeň vyzve Villareal, Rapid Vídeň a Dinamo Minsk, Sparta se utká se Schalke 04, APOEL Nikósie a Asteras Tripolis a liberecký Slovan narazí na Olympique Marseille, Bragu a Groningen. Jak tedy všichni tři hodnotí svou pozici?

    Los Evropské ligy: Krejčí měl strach z východu, Trpišovský cítí zklamání

    Krejčí: Strašila mě cesta na východ

    Fotbalisté Plzně jsou poměrně spokojeni.  "Los je to zajímavý. Ta skupina může být vyrovnaná, všichni asi mají šance na postup. Jsme rádi, že ta reálná šance je i pro nás. Jsme teoreticky druhý favorit podle koše, tak věřím, že to potvrdíme. Určitě máme sílu na to, abychom minimálně z druhého místa postoupili," řekl novinářům kapitán David Limberský.

    Také trenér Karel Krejčí byl s losem celkem spokojený. "Jsem hlavně rád, že jsme tu skupinu uhráli. Strašila mě cesta na východ, ale dostali jsme atraktivní soupeře. Takže jsem s losem spokojený a věřím, že se budeme do posledního zápasu prát o postup," uvedl Krejčí. "Je to hratelná, ale dá se říct i nevyzpytatelná skupina," řekl slovenský útočník Michal Ďuriš.

    Favoritem skupině by měl být Villarreal, který v roce 2006 dokráčel až do semifinále Ligy mistrů. "Samozřejmě jsem to tehdy sledoval. Tenkrát narazili na Arsenal. Asi už tu dobu Ligy mistrů, kdy se dostali až do semifinále, mají za sebou, ale pořád je to top tým španělské ligy," podotkl Limberský.

    Viktoria v sezoně 2012/13 postoupila v Evropské lize z prvního místa ze skupiny v konkurenci jiného španělského týmu Atlética Madrid, nad kterým doma dokonce zvítězila. "Těžko porovnávat. Myslím, že je to hodně podobné, i když Atlético je asi trochu silnější podle jmen a hráčů. Ale Villarreal je velmi kvalitní tradiční celek, který se pohybuje nahoře ve španělské lize," uvedl Limberský.

    "Španělský fotbal je někde jinde, největší favorit je Villarreal. Rakouský fotbal šel hodně nahoru. Měl jsme možnost vidět rakouský nároďák, když jsme s nimi hráli přátelák. Když vezmu konkrétně Rapid, tak vyřadil v předkole Ligy mistrů Ajax Amsterodam. A Dinamo Minsk je soupeř, s kterým bychom se taky měli prát o postupové místo," řekl Krejčí.

    Na stadionu v Minsku Plzeň při své první účasti v základní skupině Ligy mistrů porazila Borisov. Dinamo ovšem zřejmě bude hrát jinde. "Co máme informace, tak by se mělo hrát v Borisově. Takže s Borisovem jsme hráli v Minsku a teď se to asi otočí. Byl bych rád, kdyby to dopadlo stejně jako zápas s Borisovem," uvedl Krejčí.

    Los skupin zastihl Západočechy v letadle cestou ze Srbska. "Kapitán letadla nám hlásil, že jsme dostali Villarreal. Tak jsme se smáli, že ve dvou bychom mohli postoupit, protože ty další dva týmy nám nehlásil. Ty jsme zjistili, až když jsme dosedli," smál se Limberský.


    Ščasný: I přes krizi v Řecku je Tripolis velmi dobře zajištěný

    Ačkoli i pro fotbalisty Sparty se může zdát los přijatelný, trenér Zdeněk Ščasný varovně zdvihá prst. O řeckém a kyperském fotbale má díky působení v OFI Kréta a Panathinaikosu dobrý přehled, a tak ví, že vedle Schalke ani APOEL Nikósie a Tripolis nebudou snadní soupeři.

    "Pro mě jsou to všechno velmi silní soupeři. U Schalke je to jasné, ta další dvě mužstva akorát nemají tak zvučná jména. Skupina je to hodně zajímavá, je to otevřené a budeme bojovat o postup ze skupiny," řekl Ščasný pro oficiální web klubu.

    "Chápu, že po stránce atraktivity pro fanoušky není APOEL na úrovni Tottenhamu nebo Monaka, ale po fotbalové stránce to bude velmi těžký soupeř. Prožívá velké zklamání po vypadnutí z předkola Ligy mistrů. Vyměnili trenéra, koupili nové hráče a chtějí uspět v Evropské lize," uvedl sparťanský kouč

    Nepříjemný prý může být i Tripolis. "I přes krizi v Řecku je velmi dobře zajištěný. Hrají na malém stadionku a v kádru mají dost cizinců. Hrají velmi dobře organizovaně. Měli sice problém se střílením gólů, ale to se může ve fotbale změnit velmi rychle," řekl Ščasný.

    Reprezentační záložník Ladislav Krejčí vítá, že se Sparta bude moci poměřit s bundesligovým celkem. "Bylo to moje přání. Sice jsem chtěl víc Dortmund, ale i Schalke je hodně dobrý soupeř," prohlásil Krejčí. "Bundesligový tým jsem si přál hlavně kvůli tomu, že to bude výborná konfrontace se silným soupeřem a v Německu je také skvělá atmosféra."

    Další dva soupeři jsou pro něj spíše neznámou. "APOEL si vybavuji, že hrál i Ligu mistrů, ale nic moc konkrétního. A Tripolis jsem neviděl asi nikdy," uvedl Krejčí. "Schalke je určitě favoritem skupiny, o druhé místo se popereme společně s dalšími dvěma týmy. Věřím, že šance na postup ze skupiny určitě je," dodal.

    To Martin Frýdek má s APOELem poměrně čerstvou zkušenost. "Hrál jsem proti němu v době, kdy jsem působil na hostování v Senici. Pamatuji si, že jsme tenkrát prohráli a oni byli lepším týmem. Určitě tam bude dobrá atmosféra a nečeká nás jednoduchý soupeř," tuší Frýdek.

    I on považuje za jasného favorita skupiny Schalke. "Ale uděláme vše pro to, abych to byli my, kdo s nimi postoupí do jarní fáze," dodal.


    Trpišovský: Jsem malinko zklamaný

    Fotbalisté Liberce si přáli nějaký klub z gigantů, na druhou stranu jsou rádi, že se vyhnuli dalekému cestování a dostali tři týmy ze západoevropských soutěží. 

    "Přesně bych to k té cestě před dvěma lety přirovnal. Ti soupeři jsou typologicky podobní, v čemž by mohla být naše šance. Rádi bychom to trochu napodobili," uvedl liberecký kapitán David Pavelka, jehož celek předloni postoupil v konkurenci španělské Sevilly, německého Freiburgu a portugalského Estorilu.

    "Určitě jsem si přál jednoho z gigantů, když už jsme se do skupiny dostali. Tedy Dortmund, Celtic, Fenerbahce nebo nějaký takový tým. Ale i Marseille, Braga a Groningen jsou krásní soupeři. Žádný z týmů není vyloženě hvězdný, myslím si, že jsou všichni tak na stejné úrovni a že to budeme mít nesmírně těžké," dodal.

    Také trenér Jindřich Trpišovský chtěl soupeře zvučného jména. "Já osobně jsem malinko zklamaný, protože jsme nedostali žádný z těch týmů, které jsem si přál, co se týče té atmosféry na stadionech. Marseille je sice velkoklub, ale já si spíš přál někoho z trojlístku Dortmund, Celtic, Liverpool. Třeba na ně narazíme v dalších kolech. Na druhou stranu jsme rádi, že nemusíme cestovat až do Ázerbájdžánu, jsou to tři týmy z vyspělých fotbalových zemí," řekl ČTK Trpišovský.

    Favoritem na postup podle něj Liberec není. "Respektujeme sílu soupeřů, ale šance je vždy. Jednoznačně Marseille vidím jako velkého favorita. Přiznám se, že Bragu moc neznám. Viděl jsem kdysi jeden její zápas, každopádně portugalský fotbal se vyznačuje kombinační hrou, technickými hráči. Groningen by měl být někde na naší úrovni," uvedl.

    "Mám ještě jedno velké přání teď, vyprodat stadion na domácí zápas, což v Liberci dlouho nebylo. Uvidíme, jestli se to třeba na Marseille podaří," doplnil.

    Podobně vidí soupeře i Pavelka. "Marseille je největší favorit, ale Braga už se také dlouho pohybuje na evropské scéně. Groningen je na první pohled nevyzpytatelný tým, protože ti jsou všichni fotbalově a kombinačně výborní. Bude to asi něco jako Alkmaar, který jsme před necelými dvěma lety potkali," připomněl Pavelka úvodní kolo vyřazovací fáze sezony 2013/14, v němž Slovan vypadl po výsledcích 0:1 doma a 1:1 venku.

    Liberečtí jsou rádi, že by se měli vyhnout extrémnímu počasí, které provázelo jejich venkovní zápasy v předkolech proti Kirjatu Šmona a Splitu. "Doufám, že už nezažijeme vedra, která jsme teď v extrémní podobě zažili dvakrát. V Portugalsku, v Marseille by mohlo být příjemné počasí, v Holandsku asi taky. Takže se těším konečně na normální počasí," řekl kouč.

    "Vyhnuli jsme se všelijakým vzdáleným destinacím, z tohoto pohledu je výsledek super. Přece jen to dlouhé cestování vždy bere síly, takže je to takhle mnohem příjemnější," dodal Pavelka.


    FOTO: ČTK

    K tématu