<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Bilance Jablonce v Evropě: Jablonec chce poprvé hrát základní skupinu!

    Do třetího předkola Evropské ligy zasáhne také ambiciózní Jablonec. Ač budou Severočeši při losu v nenasazené polovině, úkol je jediný - probojovat se do základní skupiny. Na takový úspěch třetí tým uplynulé sezony stále čeká, ale s posíleným kádrem by ho rád vybojoval.

    Bilance Jablonce v Evropě: Jablonec chce poprvé hrát základní skupinu!



    Vůbec první zkušenost v evropským pohárech získali Jablonečtí v roce 1997. Tehdy je los úvodního předkola postavil proti exotickému soupeři – Karabachu. Proti ázerbajdžánskému celku si připsali své nejvyšší vítězství v evropských pohárech a postoupili do dalšího kola.

    V něm jim vystavilo stopku švédské Örebrö.  Zápasy v Evropě čekaly Jablonec i v následující sezoně, kdy Severočeši bojovali jako vítěz českého poháru v PVP. Český zástupce ovšem skončil hned v prvním kole. Zelenobílí čekali na další evropskou účast celých devět let.

    Před osmi lety je hned ve 2. předkole vyřadila rakouská Austria v útoku s Davidem Lafatou a o tři roky později ve 3. předkole kyperský APOEL. V posledních sezonách je ale jablonecký celek pravidelným účastníkem Evropské ligy.

    Jeho úspěchy mají vzestupnou tendenci, protože největšího úspěchu dosáhl v ročníku 2013/2014, kdy vypadl těsně před branou základní skupiny. Ve čtvrtém předkole totiž nestačil na španělský Betis Sevilla, se kterým předvedl slušný výkon, ale venku si připsal krutou porážku 0:6.

    Na nejvyšší porážku v Evropě už v Jablonci ale nemyslí a jejich jediným cílem je první postup do základní skupiny. Svědčí o tom také letní posilování kádru, na kterém v posledních dvou letech v severočeském klubu rozhodně nešetří.

    Jablonec už ve třetím předkole nečeká nic lehkého, protože bude mezi nenasazenými celky. Narazit tak může na Dortmund, Bilbao či Bordeaux s Jaroslavem Plašilem. Ve hře je také repríza neúspěšného třetího předkola s Alkmaarem ze sezony 2011/2012.


    NEJPAMÁTNĚJŠÍ UTKÁNÍ: 16. srpna 2007 - Austria Vídeň - Jablonec 4:3

    Před osmi lety se v bitvě o postup do hlavní fáze Poháru UEFA střetl Jablonec s rakouskou Austrií. V hlavním městě Rakouska bylo veselo už po osmi minutách, kdy otevřel skóre Ertl. O třináct minut později přidal druhý gól Kuljič a hostující trápení se prohlubovalo.

    Český celek se ale zmátořil a do konce prvního poločasu nakonec zásluhou Luďka Zelenky srovnal stav utkání na 2:2. Na začátku druhé půle však zachyboval mladý Eliáš a po dorážce Lasnika bylo opět zle. V 65. minutě se podruhé trefil Kuljič a domácí drželi pohodlný náskok.

    O ten je připravil v 76. minutě kapitán Baranek a vybojoval pro svůj tým naději. Tou dobou už byl minutu na hřišti útočník David Lafata. "Určitě jsem nečekal, že tady dáme tři góly. Když jsme prohrávali o dva, tak to z nás najednou jakoby spadlo, hráli jsme mnohem rychleji a byli nebezpeční," těšilo po utkání trenéra Luboše Kozla. Bohužel, jeho tým nakonec na postup nedosáhl.


    NEJSMOLNĚJŠÍ UTKÁNÍ: 30. srpna 2007: Jablonec - Austria Vídeň 1:1

    Opět ta Austria! Po zmíněném prvním utkání vstupoval Jablonec do domácí odvety s velkou nadějí, protože mu na postup stačilo nejtěsnější vítězství. V úvodu domácího zápasu to však na útočný koncert Jablonce nevypadalo. 

    Na českém celku se patrně podepsala nervozita a ani hra Austrie nepřipomínala pohodu z prvního vzájemného zápasu.  První půle tak příliš fotbalové krásy nenabídla. Situaci navíc zhoršila trefa Sariyara z 39. minuty.

    Trenér Jablonce Luboš Kozel vsadil v závěru utkání na riziko, ale ve velkých šancích selhali Zelenka a Rilke. Druhý jmenovaný napravil situaci až sedm minut před koncem, ale postupovou branku už severočeský tým vstřelit nedokázal. 


    NEJVYŠŠÍ VÝHRA: 23. července 1997: Jablonec - Karabach Agdam 5:0

    Lepší premiéru v evropských pohárech si Jablonec nemohl přát. V úvodním předkole sezony 1997/1998 narazil na Karabach Agdam a vstup do prvního domácího utkání mu vyšel na jedničku. Severočeši totiž už po 37 minutách vedli o čtyři branky.

    Ve druhé půli přidali svěřenci Jiřího Kotrby další trefu a nakonec zvítězili 5:0. Hned v prvním utkání si tak Jablonec připsal svou nejvyšší výhru v evropských pohárech. V odvetě zvítězili Severočeši 3:0, ale dlouho se v Ázerbajdžánu trápili.

    O vítězství nakonec rozhodly třemi trefami v posledních šestnácti minutách zápasu.


    NEJVYŠŠÍ PORÁŽKA: 29. srpna 2013:  Betis Sevilla - Jablonec 6:0

    Před dvěma lety došli fotbalisté Jablonce nejdále a v cestě do základní skupiny jim stál už pouze Betis Sevilla. Severočeši sice v prvním utkání na domácím hrišti prohráli 1:2, ale proti španělskému týmu předvedli parádní výkon a vytvořili si řadu šancí.

    Na jih Evropy tak cestovali s nadějemi na postup, ale jejich sen se rychle rozpadl. Domácí totiž od začátku diktovali tempo hry a do šaten šli za vedení 2:0. Na postup už by musel Jablonec nastřílet tři branky, což se zdálo jako utopie.

    Ve druhé půli navíc domácí ještě přitlačili na pilu a proměňovali jednu šanci za druhou. Jejich gólový účet se nakonec zastavil na šestce a Jablonec si odvezl krutý debakl. Po utkání měl ještě naději, protože patřil mezi třináct týmů, ze kterých UEFA losovala posledního účastníka skupin na úkor vyřazeného Fenerbahce. Do vysněné skupiny se však nakonec nedostal.


    VIDEO: youtube.com
    FOTO: ČTK, Reuters

    K tématu