<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Bilance Boleslavi v pohárech: Středočeši umí potrápit, ale končí v předkolech

    Po celé Evropě už vypukly boje v úvodních předkolech evropských pohárů a SYNOT liga do nich vyšle celkem pět zástupců. Jedním z nich bude Mladá Boleslav, která startuje jako první. Pojďme se podívat, jak si zatím vedla v konkurenci evropských celků.

    Bilance Boleslavi v pohárech: Středočeši umí potrápit, ale končí v předkolech


    Středočeský celek postoupil do evropských pohárů celkem šestkrát, což je velmi solidní bilance, pokud vezmeme v potaz, že do ligy postoupil až v sezoně 2004/2005. Premiérovou účast v Evropě si parta kolem Marka Kuliče, Marka Matějovského či Luboše Pecky vybojovala hned ve druhé sezoně.

    Velmi překvapivým druhým místem si vybojovala účast v kvalifikaci Ligy mistrů. Přes norskou Vålerengu postoupila do třetího předkola, kde nestačila na turecký Galatasaray. Pro Mladou Boleslav se jednalo o poslední účast v předkolech Ligy mistrů.

    Středočeský celek si ale spravil chuť v tehdejším Poháru UEFA, kde po památné bitvě s Marseille postoupil až do základních skupin. Ve stejné soutěži startoval český tým také v následující sezoně, ve které opět dokráčel až do základní skupiny.

    V dalších letech ovšem přišel mírný ústup a Mladá Boleslav se do evropských pohárů podívala až v ročníku 2011/2012. Zmíněný ročník Evropské ligy pro ni ovšem skončil hned ve třetím předkole, když nestačila na kyperskou Larnaku. 

    Třetí předkolo Evropské ligy se stalo pro Mladou Boleslav prokletým. Ve zmíněné části kvalifikaci se totiž pakovala také v ročnících 2012/2013 a 2014/2015. Další šanci bude mít v následující sezoně, do které vstoupí už ve druhém předkole.

    Jejím soupeřem bude norský Strømsgodset či albánské Partizani Tirana. Úvodní duel v Norsku ovládl domácí tým v poměru 3:1 a má nakročeno k tomu, aby v dalším kole zavítal do České republiky. Probojuje se posílený český tým po osmi letech do základní skupiny?


    NEJPAMÁTNĚJŠÍ DUEL: 28. září 2006 – Mladá Boleslav – Olympique Marseille 4:2 

    Minimálně na evropské scéně se jedná o největší vítězství mladoboleslavského celku. Svěřenci Dušana Uhrina mladšího narazili v 1. kole Poháru UEFA na francouzského giganta, na jehož hřišti v prvním utkání prohráli 0:1 a v domácím utkání tak museli zvítězit minimálně o dva góly.

    Už po čtrnáct minutách ovšem udeřili hosté, kteří měli v sestavě několik hvězd v čele s Frankem Ribérym či Samirem Nasrim. Domácí se přesto nevzdali a před zaplněným stadionem srdnatě bojovali. Deset minut před koncem svítil na výsledkové tabuli stav 2:2, což vyhovovalo hostům.

    Sedm minut před koncem však udeřil Radim Holub a Mladá Boleslav ucítila šanci. Její snaha byla odměněna, když ve druhé minutě nastavení Carrasso vyrazil hlavičku Jana Rajnocha příliš pozdě a z dorážky ještě pojistil trefu Tomáš Sedláček. Tato branka nakonec poslala outsidera do základní skupiny Poháru UEFA!


    NEJSMOLNĚJŠÍ UTKÁNÍ: 13. prosince 2006 – Hapoel Tel-Aviv – Mladá Boleslav 1:1 

    Ve výběru nejzajímavějších zápasů zabrouzdáme opět do sezony 2006/2007. Mladá Boleslav se po postupu přes Marseille objevila v základní skupině po boku Panathinaikosu, Rapidu Bukurešť, Paris St. Germain a Hapoelu Tel-Aviv. První duel s řeckým klubem sice nezvládla, ale poté už neprohrála.

    Na hřišti Rapidu vybojovala remízu 1:1 a čekal ji domácí duel s francouzským PSG. To sice nemělo takovou kvalitu jako má teď, ale pořád mělo velký zvuk. Středočeši měli navíc čerstvý skalp Marseille a proti dalšímu francouzskému celku vybojovali cennou remízu 0:0.

    Vzhledem k vyrovnanosti skupiny ovšem potřebovali v posledním utkání na hřišti Hapoelu zvítězit. V Izraeli sice prohrávali, ale podařilo se jim do konce prvního poločasu srovnat krok. Na závěrečný tlak se ovšem kromě střely Kuliče nezmohla a její cesta Evropou skončila. Od postupu do jarní fáze Poháru UEFA ji tedy dělil jediný gól.


    NEJVYŠŠÍ VÝHRA: 24. července 2014 – Široki Brijeg – Mladá Boleslav 0:4 

    Nejvyšší vítězství Mladé Boleslavi v evropských pohárech je velmi čerstvé. Středočeši si ho připsali v minulém ročníku, kdy byl jejich soupeřem bosenský Široki Brijeg. V prvním utkání český tým doma otočil vývoj zápasu a po boji zvítězil 2:1.

    Odveta na hřišti soupeře už byla v podání českého zástupce lepší. Skóre otevřel po devatenácti minutách Jiří Skalák a další branky přidala Mladá Boleslav ve druhé půli. Druhý gól přidal Michal Ďuriš, na kterého navázal Antonín Rosa a definitivní podobu výsledku stanovil opět Ďuriš.

    Mladá Boleslav nakonec zvítězila 4:0 a postoupila do třetího předkola, kde po porážkách 1:4 a 1:2 nestačila na francouzský Lyon.


    NEJVYŠŠÍ PORÁŽKA: 09. srpna 2006 – Galatasaray Istanbul – Mladá Boleslav 5:2

    Na největší přestřelku nebudou ve středních Čechách vzpomínat v nejlepším. Maximum branek v utkání Mladé Boleslavi v evropských pohárech padlo na hřišti tureckého Galatasaraye. Bohužel pro český tým jich většinu nastříleli domácí hráči.

    Český vicemistr narazil na tureckého giganta ve 3. předkole Ligy mistrů a už v šesté minutě na jeho hřišti prohrával. Přísně nařízenou penaltu po faulu brankáře Kučery na Iliće domácí hráč bezpečně proměnil. Do konce první půle se Turci prosadili ještě jednou.

    Ve druhém dějství se ovšem trefil Sükür a podruhé nynější záložník Atlétika Madrid Arda Turan. Dvě rychlé branky Středočechů v závěrečné desetiminutovce dali alespoň naději do domácí odvety, ale v samotném závěru zvyšoval na konečných 5:2 Sarioglu. Mladá Boleslav nakonec po domácí remíze 1:1 spadla do Poháru UEFA, kde si vybojoval základní skupinu.


    VIDEO: YouTube
    FOTO: ČTK

    K tématu