<
8.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha716:619
    2SK Slavia Praha611:116
    3FC Viktoria Plzeň613:214
    4FK Jablonec77:411
    5SK Sigma Olomouc610:811
    6FC Baník Ostrava77:511
    71.FC Slovácko74:510
    8FK Mladá Boleslav612:89
    9FC Hradec Králové75:79
    10FC Slovan Liberec79:88
    11Bohemians Praha 190576:78
    12MFK Karviná76:118
    13FK Dukla Praha75:87
    14FK Pardubice76:116
    15FK Teplice77:153
    16SK Dynamo České Budějovice71:191

    Plzeň zvítězila v Českých Budějovicích a v tabulce se posunula na druhé místo

    Fotbalisté Plzně zvítězili v 5. kole Chance Ligy v Českých Budějovicích hladce 3:0. Západočeši udrželi neporazitelnost v sezoně, vyhráli čtvrtý z pěti zápasů tohoto ročníku nejvyšší soutěže a z druhého místa v tabulce nadále ztrácejí dva body na vedoucí Spartu. Favorita poslal v 31. minutě do vedení z penalty Erik Jirka a po změně stran se trefili Cadu s Lukášem Kalvachem. Jihočeši prohráli i třetí utkání po příchodu trenéra Františka Straky a na posledním místě tabulky jako jediní v soutěži stále čekají na první bod.

    fcviktoria.cz
    Plzeň zvítězila v Českých Budějovicích a v tabulce se posunula na druhé místo
    5. kolo, Základní částCEB0:30:1PLZ

    Plzeňští udělali oproti čtvrtečnímu vítěznému zápasu 3. předkola Evropské ligy proti Kryvbasu Kryvyj Rih hned šest změn v základní sestavě. Poprvé v zahajovací jedenáctce dostali šanci Sojka a Ricardinho, jen mezi náhradníky naopak začali Šulc, Červ či Vašulín. Domácí zase nastoupili už bez Suchana, jenž přestoupil do Jablonce, a také Havla, který by měl odejít do Teplic.

    Jihočeši začali nečekaně aktivně a ve čtvrté minutě se i chvíli radovali z gólu. Plzeňského Tvrdoně překonal Čermák, videorozhodčí ale odhalil, že situaci předcházela ruka domácího Adedirana a branka neplatila. Domácí nepolevovali v ofenzivě. V 19. minutě po centru od Trummera hlavičkoval Šigut, jeho pokus však rukou vyrazil gólman Tvrdoň, který dnes oslavil 30. narozeniny.

    Plzni se v první půli i vzhledem k mnoha změnám v sestavě příliš nedařilo, přesto se dostala do vedení. Po hlavičce Cadua zahrál ve vápně rukou Šigut a sudí Radina po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil pokutový kop. Jirka v 31. minutě nezaváhal a navázal na proměněnou penaltu z minulého kola proti Karviné (5:0).

    Do druhého poločasu hosté prostřídali a na trávník poslali Šulce, Červa i Vašulína. Změnu museli udělat i domácí, zraněného gólmana Fendricha nahradil Janáček. Západočeši výrazně přidali a v 50. minutě přidali pojistku. Brazilec Cadu napálil odražený balon přesně k tyči a první brankou v sezoně oslavil nedávné narození potomka.

    Dynamo se sice v závěru utkání opět tlačilo do útoku, ale pozorně hrající Plzeň ho do větších šancí nepouštěla a v 81. minutě přidala třetí gól. Po chybě brankáře Janáčka a Caduově přiťuknutí se prosadil k zadní tyči Kalvach. Skóroval poprvé od začátku března.

    Viktoria potvrdila, že na Jihočechy umí. S Dynamem neprohrála už 26 ligových zápasů po sobě. Plzeňští v nejvyšší soutěži počtvrté za sebou neinkasovali a ideálně se naladili na čtvrteční úvodní duel 4. předkola Evropské ligy proti skotským Hearts. Českobudějovičtí mají s 16 obdrženými góly nejhorší defenzivu soutěže.

    Ohlasy:

    František Straka (Č. Budějovice): "Byl to zatím náš nejlepší výkon, hráče musím pochválit především za první poločas. Zvládli jsme ho skvěle po taktické stránce, byli jsme správně drzí a agresivní. Možná nám ale chybí více štěstí a důrazu. Když vezmu dnešní penaltu a porovnám to s tím, co se pro nás nepískalo před dvěma týdny proti Pardubicím, tak se ptám, co je ruka? A kdy se má a nemá pískat? O přestávce jsme museli střídat brankáře Fendricha, jenž má zřejmě poraněný zadní stehenní sval. Musíme počkat na přesnější vyšetření. Ve druhém poločase už byl průběh jiný, viděli jsme realitu, kde je Plzeň a kde my. Situace a výsledek 0:3 jsou tristní, ale zápas pro nás mohl dopadnout mnohem lépe. Měli jsme šance a nebylo to na porážku 0:3. Máme se od čeho odrazit. Nutně teď potřebujeme už zabodovat, abychom se malinko zvedli."

    Miroslav Koubek (Plzeň): "Dnes jsme byli efektivní a to hlavně v prvním poločase. Nějaké další šance jsme měli, ale to bylo až ve druhé půli. Chtěli jsme dnes hlavně vyhrát a pošetřit síly. Bylo to páté utkání v 15 dnech a viděl jsem, že někteří kluci už byli unavení. První poločas nebyl podle našich představ. Některým klukům, kteří pravidelně nenastupují, trvalo, než se dostali do zápasu. Ve druhé půli jsme se rozhodli, že výsledek pojistíme a poslali jsme tam nové hráče. Po přestávce jsme až na krátkou pasáž měli zápas prakticky celou dobu pod kontrolou. Ale Budějovice byly nepříjemným protivníkem a gólman Marián Tvrdoň řešil nepříjemné situace. Roste každým zápasem a já jsem ani nevěděl, jak je dobrý."

    SK Dynamo České Budějovice - FC Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)

    Branky: 31. Jirka z pen, 50. Cadu, 81. Kalvach.
    Rozhodčí: Radina - Hájek, Hurych - Všetečka (video).
    ŽK: Hubínek, Kučera (trenér brankářů), Tomášek (masér, všichni Budějovice).
    Diváci: 4582.

    Č. Budějovice: Fendrich (46. Janáček) - Čoudek, Križan, Nikl - Šigut (88. Hora), Hubínek, Tischler (66. Zíka), Trummer - Čermák, Ogiomade (74. Tranziska) - Adediran (74. Ondrášek). Trenér: Straka.

    Plzeň: Tvrdoň - Dweh, Hranáč, Jemelka - Jirka, Kalvach (85. Slončík), Sojka (88. Míka), Cadu - Panoš (46. Šulc), Mosquera (46. Červ) - Ricardinho (46. Vašulín). Trenér: Koubek.