<
9.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha716:619
    2SK Slavia Praha611:116
    3FC Viktoria Plzeň613:214
    4FK Jablonec77:411
    5SK Sigma Olomouc610:811
    6FC Baník Ostrava77:511
    71.FC Slovácko74:510
    8FK Mladá Boleslav612:89
    9FC Hradec Králové75:79
    10FC Slovan Liberec79:88
    11Bohemians Praha 190576:78
    12MFK Karviná76:118
    13FK Dukla Praha75:87
    14FK Pardubice76:116
    15FK Teplice77:153
    16SK Dynamo České Budějovice71:191

    JVC Hráč a trenér měsíce: v srpnu vyhráli kanonýr Sigmy Kliment a kouč Slavie Trpišovský

    Nejlepším hráčem měsíce se v Chance Lize podruhé za sebou stal zástupce Olomouce. Na červencové prvenství Filipa Zorvana, momentálně jednoho ze dvou nejlepších nahrávačů soutěže, navázal v srpnu její průběžně nejlepší střelec Jan Kliment. Květnová posila má velkou zásluhu na tom, že Hanáci jsou v tabulce průběžně pátí se zápasem k dobru. Ten má i v současnosti druhá Slavia, která s Jindřichem Trpišovským na lavičce zvítězila ve všech srpnových ligových utkáních. Po Spartě má tak JVC trenéra měsíce také druhé pražské „S“.

    sigmafotbal.cz
    JVC Hráč a trenér měsíce: v srpnu vyhráli kanonýr Sigmy Kliment a kouč Slavie Trpišovský

    JVC Hráč měsíce: Jan Kliment (SK Sigma Olomouc)

    V Olomouci si mohou mnout ruce. Předsezonní podpis Jana Klimenta pro ně má zatím cenu zlata. Hrotový útočník v uplynulých šesti ligových kolech, do kterých zasáhl, sedmkrát skóroval. Sigma přitom odehrála o zápas méně, čeká ji ještě dohrávka šestého kola v Plzni. Její hlavní ofenzívní zbraň si tak drží průměr 1,2 gólu na zápas a vévodí nejen tomuto ukazateli, ale především průběžné tabulce střelců. Na nejbližší pronásledovatele, mezi které patří hráči Sparty, Slavie i Plzně, si drží komfortní čtyřbrankový náskok.

    Na sedm zásahů stačily jednatřicetiletému Klimentovi čtyři duely, ve třech z nich se prosadil hned dvakrát. Ze všech hráčů Chance Ligy také dosud nasbíral nejvíce bodů celkově i v přepočtu na jedno utkání (právě 7 a 1,2). Kromě toho vyslal nejvíce střel na branku soupeřů, z deseti jich sedm skončilo v síti, dalších šest pokusů mířilo vedle. S úspěšností střelby 43,8 %, značící podíl gólových střel na celkovém počtu všech zakončení, si jihlavský rodák vede prakticky nejlépe ze všech útočníků v nejvyšší soutěži. Filip Špatenka z Dukly má sice úspěšnost přesně 50 %, jenže vyprodukoval jen dvě střely.

    Před reprezentační přestávkou platilo, že když se Kliment trefil, Olomouc neprohrála. Naopak – pět ze sedmi gólů někdejšího útočníka německého Stuttgartu, dánského Bröndby nebo polské Wisly Krakov vyneslo Hanákům vítězství. Pět ze sedmi gólů také vsítil až ve druhém poločase, což značí, že v klíčových momentech dokáže zápasy rozhodovat. Po přestávce dvakrát udeřil v úvodním kole této sezony v Českých Budějovicích, nerozhodný stav zvrátil i doma proti Teplicím a těsně před koncem proti Mladé Boleslavi. Olomoucký tahoun si však v dalším průběhu Chance Ligy bude muset dávat pozor, aby nedostal žlutou kartu. Zatím dostal tři napomenutí, čtvrtá karta stejné barvy by znamenala stopku pro následující duel.

    JVC Trenér měsíce: Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha)

    Slavia podobně jako Plzeň a její úhlavní rival Sparta zvládla v srpnu náročný program, ve kterém musela skloubit Chance Ligu s pohárovou Evropou. Právě kvůli ní zatím odehrála místo sedmi jen šest ligových duelů. Odložení zápasu v Mladé Boleslavi přišlo vhod jí i Středočechům, kteří taktéž usilovali o postup do jedné z evropských klubových soutěží. Sešívaní během druhé poloviny období školních prázdnin neztratili ani bod. Ve třech střetnutích vstřelili dohromady pět branek a inkasovali jedinou.

    Pod taktovkou trenéra Jindřicha Trpišovského Slavia nejprve potvrdila dobrou bilanci ze vzájemných zápasů proti Liberci. U Nisy uspěla díky povedené střele Dioufa a proti Slovanu bodovala v patnáctém z posledních šestnácti měření sil na ligové scéně. Následně červenobílí jako první tým v probíhajícím ročníku vyzráli na rozjetou Olomouc. Proti Sigmě v Edenu prodloužili sérii bez obdrženého gólu na čtyři zápasy (v součtu s minulou sezonou na pět), přičemž se soupeřem z Hané neprohráli šestnácté z posledních sedmnácti vzájemných utkání.

    Defenzíva červenobílých kapitulovala až v dalším domácím představení proti Teplicím. V aktuální sezoně se jí to stalo vůbec poprvé. Body to ale Trpišovského svěřence nestálo, v závěru se jim po trefách Oscara a Zafeirise podařil obrat. Se „skláři“ tak mezi tuzemskou elitou nepoznali porážku podvacáté v řadě. Navzdory těsnému vítězství (a po další domácí výhře 2:0 nad Pardubicemi) mají pořád nejlepší obranu v Chance Lize. Na svém stadionu za předešlých čtyřicet zápasů nejvyšší soutěže zaznamenali jedinou prohru – loni v listopadu s Plzní.