<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    7FC Hradec Králové108:913
    81.FC Slovácko96:913
    9FC Slovan Liberec915:1112
    10MFK Karviná108:1312
    11FK Mladá Boleslav915:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Legendární Siegl čeká na nabídku a říká: Jsem připraven být hlavním koučem

    Se 176 góly mu patří šesté místo v Klubu ligových kanonýrů, jen v dresu Sparty nasázel v české a předtím československé lize celkem 128 branek. Řeč je samozřejmě o Horstu Sieglovi, brilantním střelci, který se nyní snaží prorazit jako trenér. A nijak se netají, že po štacích v roli asistenta by už rád zahájil dráhu hlavního kouče.

    Legendární Siegl čeká na nabídku a říká: Jsem připraven být hlavním koučem

    Siegl spolu s Jozefem Chovancem naposledy vedli bratislavský Slovan, po turbulentním konci se však trochu stáhli do ústraní. Minimálně prvně jmenovaný ale nechce odpočívat dlouho.

    "Jsem na trenérské čekané. Nějaké nabídky jsem dostal, avšak víte, jak to je. Když není nic podepsáno, nemá smysl se o tom moc bavit. Po třech měsících pauzy už bych ale rád někde naskočil, protože ten fotbalový život je hrozně krátký. Nemá smysl na něco dlouze vyčkávat," říká pro stránky SYNOT ligy Siegl, jenž po konci angažmá v Bratislavě musel řešit hodně zákeřný útok.

    Redaktor slovenského Športu Miroslav Hašan napsal drsná a urážlivá slova nejen o něm, ale především o Chovancovi. Toho dokonce nazval "trenérskou zombie, která má úplně vybité baterky". Osobnosti Sparty to však nenechaly jen tak. "Vím, že se mě tenkrát hodně lidí ptalo, jestli s tím novinářem neměl Pepa nějaké problémy už dřív. Ten článek se totiž absolutně nezakládal na pravdě. Na toho člověka jsme podali trestní oznámení a uvidíme, jak to bude pokračovat dál," podotýká Siegl.

    Prý dobře ví, kdo za celou kauzou stojí. "Ten článek si na nás objednal pan Dušan Tittel (bývalý generální ředitel Slovanu Bratislava a Chovancův nástupce ve funkci - pozn. redakce). On si chtěl dělat v klubu všechno sám, což nemohlo dopadnout dobře. V Bratislavě vlastně skončil jen dva měsíce po nás, to jsem ale předpokládal. Přitom kdyby nám v létě přivedl hráče, které jsme chtěli, slavil by se titul. Ale tam je to pořád stejná písníčka. Tedy zcela nekoncepční práce a furt ty samé chyby," nebere si servítky.

    Tak jako tak však s Chovancem prožil další trenérskou divočinu. "Nevím, jestli s Pepou tvoříme nerozlučnou dvojici, ale byli jsme spolu na Spartě, v Ružomberoku, Saudské Arábii i Bratislavě. Odkoučovali jsme toho spolu dost. Zvlášť angažmá v Bani Yasu, kde jsme vyhráli Pohár Perského zálivu, bylo prostě super. Dokonce proběhly i nějaké náznaky, že bychom se tam mohli vrátit. Tak nikdy neříkej nikdy," pomrkává Siegl lišácky.

    Zároveň ale potvrzuje, že by už chtěl přesídlit do pozice hlavního kouče. "Rozhodně nemusím trénovat jen s Pepou Chovancem, už bych to chtěl někde vést já sám. Ale u nás je to složitější, protože se tu mění furt ti samí trenéři. Já jsem ovšem každopádně připraven kdekoli pomoci," hází rukavici Siegl, který se tento měsíc dočkal velké pocty. Stal se totiž jedním ze zakládajících členů nového Klubu legend.

    "Jako legenda se cítím strašně. Je to hezká věc, ale to slovo znamená, že už člověk vlastně jenom vzpomíná. Každopádně to má své koulo a jen kvituji, že k něčemu takovému došlo," ujišťuje šestačtyřicetiletý mazák, který si své statistiky vždy pečlivě hlídal.

    "Když jsem dal první gól, hned jsem si říkal, že ještě 99 a jsem za vodou. Každý útočník má nějaký sen a pro mě to bylo právě těch 100 branek. Nakonec jsem jich jen u nás v lize dal nějakých 176 a možná jich mohlo být i víc. Kdybych v létě 2006 nepověsil kopačky na hřebík, a tím nemyslím na Jardu, mohl jsem tu dvoustovku udělat," přemítá.

    "Samozřejmě jsem měl i přehled o tom, kolik mám titulů a tak. Pamatuji si, když jsme nedávno jeli na nějaký zápas a v autě seděli sparťani jako Pepa Chovanec, Franta Straka, Jirka Novotný a já. Ze srandy jsme si počítali tituly a najednou jich v tom autě sedělo padesát!" směje se a dodává: "Vážím si každého úspěchu, na který jsem dosáhl. Na ty krásné fotbalové časy prostě nejde zapomenout."

    A jak často tedy vlastně vzpomíná? "Já raději koukám dopředu než dozadu, ale je někdy sranda, když si pustím mé staré góly na VHS. To jsou doslova šílené záběry oproti tomu, kam se nyní všechno posunulo. Když se ale sejdu s bývalými spoluhráči někde u pivečka, jsou to hezké vzpomínky. Moc Čechů gól Barceloně asi nedalo," nadhazuje Siegl.

    Nejkrásnější časy kariéry prožil pochopitelně na pražské Letné, kde získal celkem jedenáct titulů. Po vyhazovu z funkce asistenta Sparty v prosinci roku 2008 - o svém odvolání se dozvěděl od kurýra na Štědrý den - jsou však jeho vztahy s klubem trochu napjaté.

    "Mrzí mě, že jsem ve Spartě skončil, jak jsem skončil. Ten odchod byl takový bouřlivější a ani jsem neměl moc chuť si to s někým začít vyříkávat. Nevím, kdo tam toho odkopal víc než já nebo Jirka Novotný... Spartě dál fandím, ale myslím si, že se by se ke svým legendám měla chovat lépe. Tím nechci plakat, s některými tam pořád mám skvělý vztah, ovšem u těch nejvyšších zkrátka nejsem na prvním místě," krčí rameny.

    Za co však Letenské jednoznačně chválí, je angažování kapitána Davida Lafaty. Tedy ostrostřelce, kterým býval i on sám. "Už když David do Sparty přicházel, říkal jsem, že je to pro ni ideální hráč. Znal jsem jeho předpoklady a věděl jsem, že takový útočník tam není. Navíc má kvalitní spoluhráče, kteří na něj hrají, přesně to samé platilo i u mě.  Určitě mu přeju, ať aspoň on těch 200 branek udělá. Je to skromný kluk a střílí mu to v lize i v lese. Ve správný čas zkrátka umí být na tom správném místě," uzavírá legendární Siegl.


    FOTO: ČTK

    K tématu