<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha1022:228
    2AC Sparta Praha1021:1122
    3FC Viktoria Plzeň1018:721
    4FC Baník Ostrava1012:818
    5FK Jablonec1014:517
    6SK Sigma Olomouc1017:1617
    71.FC Slovácko108:916
    8FC Hradec Králové108:913
    9FK Mladá Boleslav1015:1312
    10FC Slovan Liberec1015:1612
    11Bohemians Praha 19051011:1412
    12MFK Karviná108:1312
    13FK Dukla Praha108:158
    14FK Teplice1011:197
    15FK Pardubice108:167
    16SK Dynamo České Budějovice102:251
    28. kolo, Základní část | neděle 10/04/2022, 19:00 | Sinobo Stadium | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 10 386 diváků (54 % z kapacity 19 370)
    Video
    Reportáž

    Slavia navázala na podzimní venkovní vítězství nad Pardubicemi 5:0 a vyhrála třetí z dosavadních čtyř vzájemných ligových duelů. Červenobílí nebodovali v jediném z posledních 64 zápasů nejvyšší soutěže v Edenu a ideálně se naladili na čtvrteční odvetu čtvrtfinále Evropské konferenční ligy proti Feyenoordu Rotterdam. Pardubičtí jako jediný tým v devíti jarních kolech nevyhráli a na předposledním místě tabulky ztrácejí tři body na čtrnácté Teplice.

    Slavia nastoupila hned s devíti změnami v základní sestavě oproti čtvrteční remíze 3:3 v Rotterdamu s Feyenoordem v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. Mezi tyče se vrátil Mandous, na hrotu útoku zase dostal poprvé od příchodu do Edenu od úvodu šanci Fila. Pardubičtí trenéři nasadili i dva mladé ligové debutanty Hanče s Marešem.

    Červenobílí vstoupili do utkání velkým náporem a v úvodních minutách nepouštěli hosty na svou polovinu. Ve 12. minutě nasprintoval do velké šance Schranz, ale Letáčka z pravé strany nepropálil. Pražané z úvodního tlaku vedení nevytěžili a v polovině první půle mohli inkasovat. Vacek se po přiťuknutí od spoluhráče dostal až před Mandouse, domácího gólmana ale nepropálil.

    Východočeši se v druhé části úvodního dějství osmělili a Slavia už tolik nedominovala. Po půlhodině hry našel Jurásek centrem z levé strany nabíhajícího Provoda, který ale v obrovské šanci minul. Domácí záložník se dočkal až v 41. minutě. Sedmnáctiletý mladík Hanč v rohu vápna hloupě fauloval Ousoua a Provod poslal střelu z penalty k opačné tyči, než kam skočil Letáček. Reprezentační středopolař skóroval poprvé od nedávného návratu na trávníky po zranění.

    Pardubičtí měli ještě jednu velkou možnost na zdramatizování duelu. V 52. minutě se protlačil k hlavičce Kostka a domácí podruhé v utkání podržel Mandous. Za dvě minuty slávisté pojistili svůj náskok. Fila ve vápně chytře zády přiťukl míč Provodovi a ten zamířil přesně k tyči. Nejlepší hráč minulé ligové sezony poprvé v kariéře zaznamenal v jednom utkání nejvyšší soutěže dvě branky.

    V 62. minutě se prosadili Pražané potřetí. Na Plavšičův centr z levé strany se protlačil důrazný Schranz a připsal si devátý gól v ligovém ročníku. Vzápětí po přečíslení vyrazil Plavšičův pokus Letáček, na opačné straně z podobné pozice zasáhl Mandous proti střídajícímu Matějkovi. Domácí gólman si pak poradil i se střelou v podání Kostky.

    Na posledních 16 minut se dostal do hry i uzdravený slávistický záložník Ševčík. Jiný střídající hráč přidal v 84. minutě čtvrtý gól Pražanů. Tecl neproměnil samostatný únik, ale jeho přihrávku už uklidil do odkryté branky Traoré. Záložník z Pobřeží Slonoviny se trefil potřetí v ligové sezoně.

    Ohlasy:

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Náš výkon byl od první minuty takový fotbalový, hráli jsme velice dobře po celý zápas. Akorát v první půli jsme se těžce prokousávali do gólových šancí, to je jediné, co tomu chybělo. Soupeř měl v první půli gólovou šanci, při které nás podržel Mandy (Mandous). Ke konci prvního poločasu jsme se díky penaltě dostali do vedení. V druhém poločase výkon s dobrou kombinací a dobrým pohybem pokračoval. Vyústilo to v šance a další tři góly. Jsem spokojen. Vyhráli jsme, nikdo se nezranil. Blíží se konec základní části a každý bod je důležitý. Motivace by byla stejná, i kdyby Plzeň včera neztratila. Ale vidina toho, že se můžeme dostat na první místo, nás před zápasem dostala do lepšího psychického rozpoložení. Ta touha byla velká."

    Jaroslav Novotný (trenér Pardubic): "Utkání jsme začali v hlubokém bloku. Domácí byli většinu prvního poločasu na míči, přesto jsme si vytvořili dvě dobré šance. Škoda té penalty, že jsme neudrželi poločas bez branek. Vytvořili jsme chybu a po ní byla penalta, která pramenila z nezkušenosti. V druhém poločase jsme hru trochu srovnali, ale projevila se kvalita domácích. Sami jsme vytvořili chyby, po kterých jsme inkasovali, a domácí zvítězili 4:0. Myslím, že je to pro nás docela kruté. Kluci zaslouží pochvalu za to, jak utkání zvládli. Měli jsme několik změn v sestavě, hráli i dva dorostenci. Kluci odvedli maximum. Pořád věřím, že soutěž zachráníme. Teď přijdou zápasy pravdy."

    SK Slavia Praha – FK Pardubice 4:0 (1:0)

    Branky: 41. z pen. a 54. Provod, 62. Schranz, 84. Traoré.
    Rozhodčí: Černý -– Nádvorník, Antoníček – Klíma (video). 
    ŽK: Provod, Ousou – Patrák. 
    Diváci: 10 386.

    Slavia: Mandous – Bah (75. Kúdela), Ousou, Hovorka, Jurásek – Hromada, Provod – Schranz (75. Šmiga), Plavšič (75. Ševčík), Lingr (75. Tecl) – Fila (81. Traoré). Trenér: Trpišovský.

    Pardubice: Letáček – Kostka (81. Halász), Toml, Hanč, Cadu – Jeřábek – Mareš (60. Rezek), Vacek (81. Lupač), Solil, Patrák (71. Sychra) – Huf (60. Matějka). Trenér: Novotný.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Stats Perform.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    xG (očekávané góly): Očekávané góly (xG) měří kvalitu střely na základě několika proměnných jako je typ asistence, úhel střely a vzdálenost od branky, zda šlo o střelu hlavou a zda byla definována jako velká šance. Sečtením očekávaných gólů hráče nebo týmu můžeme zjistit, kolik gólů by měl hráč nebo tým v průměru vstřelit vzhledem ke střelám, které vyslal. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xA (očekávané asistence): Očekávané asistence (xA) měří pravděpodobnost, že se z dokončené přihrávky stane gólová asistence. Bere v úvahu několik faktorů včetně typu přihrávky a koncového bodu a délky přihrávky. Sečtením očekávaných asistencí hráče nebo týmu získáme údaj o tom, kolik asistencí by měl hráč nebo tým mít na základě jejich rozestavení a útočné hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xGOT: Je metrika, která kombinuje statistiku "Očekávané góly (xG)" a kvalitu zakončení ze strany útočného týmu. U každého brankáře tak naznačuje, jak nebezpečným šancím musel čelit. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    PZB (počet zabráněných branek): Jedná se o statistiku, v níž je od výše uvedené hodnoty xGOT odečten počet skutečně inkasovaných branek. Čím vyšší je výsledné číslo, tím lépe dovede brankář čelit šancím soupeře. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.