<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Před pár měsíci Koubek spadl z ligy, nyní patří k jejím hlavním hvězdám

    Na vlně euforie se musí v těchto dnech vznášet brankář Liberce Tomáš Koubek. Na jaře sice spadl s Hradcem Králové do druhé ligy, pak ale vyhrál boj o místo jedničky na mistrovství Evropy jednadvacítek a po turnaji přestoupil do Sparty, odkud byl bleskově poslán na roční hostování do Liberce. A právě Slovanu ve čtvrtek, den po svých 23. narozeninách, vychytal postup do základní skupiny Evropské ligy. Může si přát vůbec něco lepšího?

    Před pár měsíci Koubek spadl z ligy, nyní patří k jejím hlavním hvězdám

    Říká se, že vše zlé je k něčemu dobré. V případě Koubka to platí zcela určitě. Ani svými kvalitními výkony nedokázal zabránit sestupu Hradce o patro níž, následně ale začalo zatím nejvydařenější období jeho fotbalového života.

    Tomáš

    Koubek

    Klub: FC Slovan Liberec

    Narozen: 26.08.1992

    Pozice: brankář

    Fotografie

    Začalo to na evropském šampionátu lvíčat v České republice, kde parta okolo Tomáše Kalase skončila i přes kvalitní výkony třetí ve skupině. V předturnajových analýzách se sice na post jedničky dávaly větší šance Jiřímu Pavlenkovi z Ostravy, ten ale nakonec ostrouhal a přednost dostal Koubek. Trenéra nezklamal. Ve třech zápasech inkasoval stejný počet gólů, na postup to ale nestačilo. 

    Přesto Koubek zaujal a zakrátko podepsal čtyřletou smlouvu s pražskou Spartou. „Věděli jsme, že Tomáš odejde, v kariéře potřebuje další rozvoj. Jsem rád, že si ho vyhlédl klub, jakým je Sparta. Je to ocenění Tomášovy práce," říkal tehdy šéf hradeckého klubu Richard Jukl s tím, že na jaře se na mladého brankáře vyptávali i v Mladé Boleslavi a Jablonci.

    Uspěl Slovan, v němž Koubek nahradil dlouhodoběji zraněného Ondřeje Koláře. A Liberec v něm určitě neprohloupil. I když ve čtyřech utkáních celkem pětkrát inkasoval, pro svůj tým byl oporou a se 73,68% má pátou nejvyšší úspěšnost zákroků z celé ligy. Navíc zazářil v bojích o Evropskou ligu, kde po hráčích izraelské Šmony dokonale vymazal i fotbalisty chorvatského Hajduku. 

    Za čtyři stěžejní pohárové duely sezony pustil jediný gól a měl zásadní podíl na tom, že Liberec zažije další podzim v Evropě. A aby toho nebylo málo, trenér reprezentace Pavel Vrba mu tento týden poslal premiérovou pozvánku do národního týmu dospělých. Za čtvrt roku toho tedy Koubek stihl tolik, co jiní neprožijí za celý život.

    „Je toho teď na mě trochu moc, až se mi z toho všeho točí hlava,“ přiznává sám brankář „Jsem však neskonale šťastný. Měl jsem štěstí na trenéry, na šampionátu lvíčat i teď v Liberci mi věří. A zatímco kdekdo vidí jen zápasy, je to i o práci a spoustě věcí kolem. Pokud tohle člověk pochopí, tak má rázem vyhráno," naznačuje svůj recept na úspěch. 

    Ať se v jeho slovech skrývá cokoli, je jasné, že mohutný gólman ví, co dělá. Teď chce sbírat vavříny v Liberci a za rok se hodlá poprat o místo na Spartě. „Vím, že v té době budu ještě lepší a silnější," vzkazuje odhodlaně na Letnou. 

    David Bičík s Markem Štěchem ho už jistě registrují...


    FOTO: ČTK, Jaroslav Appeltauer

    K tématu