<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    61.FC Slovácko108:916
    7FK Jablonec99:514
    8FC Hradec Králové108:913
    9FC Slovan Liberec915:1112
    10MFK Karviná108:1312
    11FK Mladá Boleslav915:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Dukla Praha108:158
    14FK Pardubice98:147
    15FK Teplice1011:197
    16SK Dynamo České Budějovice102:251

    Trochu nechápu, že Gedeon odešel, přiznává střelec Dukly Berger

    Tři zápasy, tři góly! Taková je zatím v tomto ročníku vizitka ofenzivního univerzála Dukly Praha Tomáše Bergra, který doufá, že se prosadí i v malém derby s Bohemians. Co zatím říká na své výkony a jaký má názor na náhlý odchod kapitána Patrika Gedeona?

    Trochu nechápu, že Gedeon odešel, přiznává střelec Dukly Berger
    4. kolo, Základní částDUK2:22:0BOH



    Po třech kolech máte čtyři body a za sebou těžké zápasy na Slovácku, s Plzní a v Liberci. Jste zatím spokojený?
    Asi ano. Už po letní přípravě každý říkal, že jsme ve formě. Pak sice přišlo první kolo a hned porážka 3:4, následně jsme ale se štěstím porazili Plzeň a naposledy remizovali v Liberci. Celkem tak můžeme být zatím spokojeni. Vzhledem k průběhu těch utkání máme bodů dost. 

    Hlavně skalp Plzně se hodně cení. Byl to podle vás zatím nejlepší výkon Dukly v této sezoně?
    Proti Plzni jsme měli pasáže dobré i špatné. Poctivě jsme však bránili a nakonec došli k vítězství. Jak už jsem ale řekl, bylo v tom i hodně štěstí.

    Vy osobně máte v úvodu sezony skvělou formu. Jaký máte recept na to, že co zápas, to gól?
    Asi to na mě zrovna nějak vyšlo (směje se). Jsem ale samozřejmě rád, že ty góly dávám. Uvidíme, jak se bude dařit dál.

    Nemusíte tím paradoxně více přispívat do klubové kasy?
    To nemusím. Tam platíme jen za ten úplně první gól, který jsem dal už dávno. To bych teď musel vstřelit asi hattrick (směje se).

    Minulou sezonu jste nastoupil ke 26 zápasům a vsítil pět branek, nyní už vám po třech kolech schází k dorovnání jen dvě. To už také o něčem svědčí.
    No jo, jenže jsem ty góly z minulé sezóny ještě nedorovnal. Také se může stát to, že po tomhle rozhovoru už do konce sezony žádnou branku nedám (usmívá se). Uvidíme, někdy to vyjde, a někdy zase ne. Třeba jsem teď opravdu chytil střeleckou formu, ale může to být jenom náhoda. Příliš velký střelec totiž nejsem.



    V čem vám systém Dukly tak sedí? Zaútočíte si třeba nyní ještě víc než v předešlých sezonách?
    To si zase nemyslím. Když to vezmu statisticky, tak na bránu moc nevystřelím. V Liberci dvakrát, z toho jedna penalta. Proti Plzni to samé, dorazil jsem balón a pak jsem měl jen trestňáky. Určitě mi ale vyhovuje, že hrajeme po zemi a snažíme se hodně tlačit do koncovky. Takový je už náš styl, který sedí celému týmu.

    Zatímco vy jste v aktuálním ročníku skóroval už třikrát, hlavní forvard Dukly Jean-David Beaguel na vstřelenou branku stále čeká.
    Jasně, ale na Slovácku s námi nebyl a ve druhém kole šel do hry jako střídající hráč. Proti Liberci už sice hrál od začátku, ale mezi střelce se nezapsal.

    Jaký je vlastně Beauguel v kabině, slyšíte o něm hodně?
    Je to pohodář, klidný kluk. I když minulou sezonu dával hodně gólů, tak byl pořád stejný a nad nikoho se nepovyšoval. Po pondělním zápase byl ale pochopitelně smutný, že neproměnil samostatný únik na bránu Slovanu.

    A snaží se mluvit česky?
    Spíš používá angličtinu. Česky už něco rozumí, ale na hřišti na sebe mluvíme anglicky.

    A jak jsou na tom v tomto směru třeba obě letní posily - Miloševič s Jurendičem?
    Kluci to jsou výborní. Naší řeči rozumí oba, protože je trochu podobná té jejich. Jurendič se navíc chytil a hraje v základu, Miloševič zatím vyčkává na příležitost. I on už ovšem ukázal, že je dobrý fotbalista.

    Ke komu máte vy osobně v kabině nejblíže?
    Kamarádím se všemi, ale nejvíc asi s Jakubem Marešem, se kterým bývám na pokoji. Například na kafe před zápasem zajdu právě s ním nebo třeba s Filipem Radou.


    Nedávno odešel na hostování do Mostu veterán Patrik Gedeon. Jak moc velká to je ztráta?
    Patrik tady byl sedm let. Dělal kapitána a všichni věděli, že když je na hřišti, tak se o něj mohou opřít. Byl to takový dirigent, který všechno řídil. Trochu nechápu, že odešel, protože tu měl ještě roční smlouvu. Když jsem se s ním ale bavil naposledy, sám mi říkal, že už toho má plné zuby. Musíme se s tím holt vyrovnat. Brzy bychom o něj přišli stejně, vždyť je mu už čtyřicet.

    Nebyl Gedeon pro řadu kluků tak trochu druhým tátou?

    To je pravda. Máme tady kluky, kterým je okolo dvaceti, takže to klidně mohli být jeho synové. 

    Jak jste s ním vycházel vy?
    Samozřejmě dobře. Trochu jsem tušil, že možná odejde, nakonec to ale bylo ze dne na den. Nahlásil poslední trénink a pak odešel. 

    I bez Gedeona má však Dukla velkou sílu, což potvrdily také výsledky v přípravě. Kam byste podle vás mohli až dojít?
    Favorizují nás do pohárových příček, ale já bych to moc nepřeceňoval. Stále máme docela mladé mužstvo. Pro nás je teď důležité, abychom ze začátku udělali co nejvíce bodů. Na pohárové příčky důraz neklademe. 

    Účast v Evropě pro vás ale jistě musí být snem...
    Tak o tom sní každý. My jsme k tomu byli už několikrát blízko, ale nakonec jsme to vždycky nezvládli. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet tentokrát.

    Vy už jste do Evropy jednou nakoukl, a to při hostování v Plzni. Dvakrát jste nastoupil na pár minut proti německému Schalke. Jak na to vzpomínáte?
    Bylo to hezké, byť Evropská liga není tolik jako Liga mistrů. Jen škoda, že jsme tenkrát nepostoupili. Je to snem každého fotbalisty, aby hrál takovou soutěž.

    Dnes vás čeká derby s Bohemkou, nad kterou jste od jejího návratu do ligy ještě nevyzráli. Jak na to dosáhnout tentokrát?
    Budeme se snažit produkovat náš fotbal. Hrajeme navíc doma, kde jsme silnější a jde nám to lépe kombinačně. Ale jak říkáte, Bohemku jsme ještě neporazili. Tak třeba to vyjde teď a budeme mít sedm bodů. To by bylo super, neboť pak jedeme na Spartu a tam to bude hodně těžké.

    Cítíte, že jste proti proti Bohemce favoriti? Jaký průběh zápasu vlastně očekáváte?
    Řekl bych, že je to pro nás povinností, abychom doma získali tři body. Uvidíme, soupeř asi bude tvrdě bránit a útočit z brejků. My se na ně ale pokusíme něco vymyslet, vstřelit aspoň branku a zvítězit.

    Ještě jedna věc. Zanedlouho oslavíte 30. narozeniny, co si dáte za dárek?
    Zatím asi žádný (směje se).


    FOTO: ČTK, fkdukla.cz

    K tématu