<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Sezona Sparty: Letenští ovládli individuální trofeje, ale titul neobhájili

    V uplynulé sezoně trápila Spartu řada problémů. Letenští nezvládali klíčové zápasy, v lize zbytečně ztráceli a nedokázali najít kvalitní alternativu za své klíčové hráče. Sezonu bez trofeje odnesl kouč Vítězslav Lavička, kterého v závěru soutěže nahradil Zdeněk Ščasný.

    Sezona Sparty: Letenští ovládli individuální trofeje, ale titul neobhájili


    Na Letné měli před sezonou jasné cíle – obhajobu titulu a postup do Ligy mistrů. Po sezoně ovšem neměli ani jedno a sparťanští fanoušci zažili sezonu zklamání. Začátek ročníku nebyl rozhodně špatný, protože Sparta uspěla v Ďolíčku, doma s Jihlavou i v Příbrami.

    Už ve čtvrtém kole ovšem přišla první ztráta. Sparta v domácím utkání s Baníkem dominovala, ale nakonec prohrála 0:1. Jedna ztráta by v honbě za titulem příliš nevadila, kdyby si jich Sparta nepřipsala více. Hned v dalším utkání totiž prohrála na Julisce, ztratila dva body v Teplicích a ani na jaře si s Baníkem neporadila, když si z Ostravy odvezla pouze bod.

    Sparta navíc nezvládla klíčové zápasy s Plzní. V obou vzájemných zápasech prohrála 0:2 a zejména domácí porážka ve 27. kole ji mohla mrzet, protože v případě vítězství by byla na tahu ona. U porážky už nebyl trenér Vítězslav Lavička, který byl po domácí výhře nad Slavií odvolán a jeho místo převzal Zdeněk Ščasný.

    Závěrečný útok na titul týmu nevyšel a sparťané zakončili sezonu se 69 body na kontě. S celkovým skóre 57:20 nakonec uhájili druhé místo před dotírajícím Jabloncem. To znamená, že i v příští sezoně čeká sparťany předkolo Ligy mistrů.

    Fanoušky letenského může těšit alespoň fakt, že jejich tým byl jediný český zástupce v základní skupině evropského poháru, přesně řečeno Evropské ligy. Do té se dostali vinou nezvládnutého dvojutkání s Malmö. Po domácí výhře 4:2 byla Sparta blízko postupu, ale ve Švédsku se neprosadila a po prohře 0:2 zamířila do 4. předkola Evropské ligy.


    Sparta prošla přes Zwolle se dostala do základní skupiny, kde se utkala s Neapolí, Slovanem Bratislava a Bernem. V posledním utkání na hřišti Švýcarů jí stačila k postupu remíza, ale český zástupce opět klíčový duel nezvládl. Bez zraněného Davida Lafaty prohrál 0:2 a v soutěži skončil.

    I to ukázalo důležitost reprezentačního kanonýra. Lafata se stal s dvaceti góly nejlepším střelcem uplynulého ročníku a mnoho fanoušků je ještě dnes přesvědčeno o tom, že by se ve Švýcarsku prosadil. Lafata korunoval povedenou sezonu triumfem ve Zlatém míči.

    Jeho dvorním nahrávačem byl jeho kolega z reprezentace Bořek Dočkal. Autor deseti branek a jedenácti asistencí zvládl během zimy přesun z pravé zálohy na její střed a své spoluhráče zásoboval přihrávkami. V Chance indexu nasbíral 407 bodů, což bylo nejvyšší číslo ze všech hráčů a zaslouženě si odnesl cenu pro Záložníka sezony 2014/2015.

    Dalším klíčovým mužem Sparty byl pravý obránce Pavel Kadeřábek. Ten potvrdil raketový vzestup posledních sezon a probojoval se také do reprezentace. Z Galavečeru SYNOT ligy si odnesl cenu pro Hráče sezony a zdá se, že v létě zamíří do bundesligového Hoffenheimu.

    Sparta tak musí urychleně sehnat kvalitní náhradu, což se jí v průběhu aktuálního ročníku nepodařilo. Už teď je jisté, že Sparta bude na trhu aktivní a bude chtít posílit kádr. Dokáže se probojovat do Ligy mistrů přes náročnou nemistrovskou část?


    FOTO: ČTK, LFA

    K tématu