<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Plzeň porazila Jablonec 3:1 a vede tabulku už o čtyři body

    Fotbalisté Plzně vyhráli ve 13. kole nad Jabloncem 3:1 a před reprezentační pauzou mají na prvním místě tabulky už čtyřbodový náskok na druhý Zlín. Navíc využili zaváhání všech ostatních soupeřů z popředí tabulky. Úřadujícího mistra poslal do vedení Tomáš Hořava, krátce po změně stran zvyšovali Patrik Hrošovský a Lukáš Hejda. Severočeši už jen snížili díky Martinu Doležalovi. Plzeň tak z posledních devíti zápasů ztratila jen dva body, Jablonec naopak poprvé prohrál pod koučem Zdeňkem Kluckým.

    Plzeň porazila Jablonec 3:1 a vede tabulku už o čtyři body
    13. kolo, Základní částPLZ3:11:0FKJ
    Do plzeňské sestavy se po dvouzápasové pauze vrátil uzdravený Zeman a na hřišti patřil k nejlepším hráčům utkání, když na levé straně neustále zaměstnával obranu Jablonce. Dokonce se podílel na všech třech gólech.

    Poprvé domácí zahrozili ve 14. minutě, kdy po standardní situaci a následném pasu za obranu trefil Hubník ve skluzu tyč. Krátce na to už ale Plzeň udeřila. Limberský uvolnil Zemana, který centrem našel hlavu Hořavy a ten se trefil přesně k tyči.

    Jablonec měl jen náznaky šancí po brejcích. Po jednom z nich se míč dostal k Teclovi, ale jeho střelu obrana Viktorie srazila na roh. Hostující obrana byla v mnohem větší permanenci. Hejda neuspěl se svou hlavičkou po rohovém kopu a v zakončení se trápil zejména útočník Krmenčík. Ve velké šanci promáchl, pak utekl obraně, ale z úhlu netrefil branku. Po změně stran pak Krmenčíka dvakrát vychytal gólman Hrubý.

    Plzeňský útočník se tak raději změnil v nahrávače. V 53. minutě vyrazili domácí do brejku, Zeman vysunul Krmenčíka, který našel zcela volného Hrošovského a slovenský reprezentant vstřelil svůj druhý gól za poslední tři ligové sezony.

    A za další čtyři minuty udeřila Plzeň potřetí. Zeman zahrával standardní situaci, centr jeden z obránců přizvedl, Krmenčík ještě stihl míč u zadní tyče, vrátil ho do malého vápna a Hejda do doklepl do odkryté branky. Byl to pro něj už čtvrtý ligový gól v této sezoně.

    Jablonec ještě vykřesal naději v 67. minutě, když po Teclově centru se Doležal prosadil mezi oběma stopery Plzně a snížil. Víc už ale Viktoria hostům nedovolila a pohlídala si důležité vítězství.


    Ohlasy trenérů:

    Roman Pivarník (trenér Plzně): "Prvních 65 minut jsme hráli vynikající fotbal. Jen škoda, že jsme neproměnili více šancí. Bylo vidět, že vytížení hráči pak už byli v soubojích později. V závěru už tam byla únava. Věřil jsem, že závěr uhrajeme kombinačně lépe, ale jinak jsme byl velmi spokojený. Musím pochválit celé mužstvo. Počítáme body jen sami sobě, klíčové je, abychom my vyhrávali. Když nám soupeři dovolí odskočit, tak je to bonus pro nás. Máme za sebou měsíc, který jsme chtěli zvládnout a to se povedlo. Teď se musíme připravit na závěrečné tři týdny podzimu. Dostáváme se do psychické výhody, ale je důležité, abychom my vyhrávali dál. Jsem rád, že po pohárových zápasech dokážeme přepnout a tyto zápasy zvládnout a bodovat."

    Zdeněk Klucký (trenér Jablonce): "Plzeň ukázala svou kvalitu, hráli velmi dobře, měli rychlý přechod a byli silní v soubojích. My z nich měli velký respekt, hráči nebyli tak odvážní, jak jsme chtěli. Někteří kluci byli přemotivovaní a měli respekt z rychlosti Plzně. Odvážnější to bylo až ve druhé půli, ale nechali jsme si dát dvě branky po chybách a pak to bylo těžké. V závěru jsme sice měli více sil, ale neproměnili jsme šance a prohráli jsme zaslouženě. Každá porážka bolí, ale Plzeň byla favoritem a porazila lepší týmy, než jsme my. Viktoria je momentálně dál než my."


    FC Viktoria Plzeň - FK Jablonec 3:1 (1:0)

    Branky: 16. Hořava, 53. Hrošovský, 57. Hejda - 67. Doležal.
    Rozhodčí: Zelinka - Paták, Kříž.
    ŽK: Kozáčik - Masopust.
    Diváci:
    8 879.

    Sestavy:

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hromada, Hrošovský - Kopic (89. Ďuriš), Hořava, Zeman (71. Kovařík) - Krmenčík (81. Poznar). Trenér: Pivarník.

    FK Jablonec: Hrubý - Masopust, V. Kubista, Hübschman, Hybš - Tecl, Pospíšil (71. Mehanovič), Trávník, Jiráček, Hanousek - Doležal. Trenér: Klucký.


    FOTO: ČTK