<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Zajímavosti 19. kola: Liberec své prokletí zlomil, to brněnské trvá dál

    Sváteční zápas pro Mageru, nečekaně vyrovnaná bitva Davida s Goliášem či třígólové řádění talentovaného Součka. Jaké zajímavosti orámovaly zápasy 19. kola SYNOT ligy?

    Zajímavosti 19. kola: Liberec své prokletí zlomil, to brněnské trvá dál




    Sladké Magerovo jubileum: 

    Kapitán Mladé Boleslavi Lukáš Magera nastoupil k jubilejnímu 200. zápasu v SYNOT lize a vzpomínat na něj bude pouze v dobrém. Ve 44. minutě totiž s přehledem proměnil pokutový kop, čímž položil základ k vítězství nad Zlínem v poměru 2:0.

    "Ševci" Středočechům podlehli už podeváté z posledních deseti zápasů. Ještě horší je však pro nováčka z Moravy to, že prohrál i třetí jarní zápas a jako jediný ze všech ligových týmů ve druhé části sezony ještě nebodoval, navíc vstřelil jen jeden gól. Ztráta kapitána Lukáše Železníka (nyní Slavia) je tak pro Zlín nejspíš hodně citelná. Ostatně Senegalec Dame Diop, který ho má nahradit, vystřelil proti Boleslavi za 71 minut jen jednou a úspěšnost akcí měl vůbec nejhorší na hřišti...


    Vošahlíkův hořký návrat:

    Po dlouhých devítili letech se v dresu Příbrami opět ukázal ofenzivní univerzál Jan Vošahlík, který nastoupil na druhý poločas utkání s Bohemians místo chybujícího Martina Krameše. Svůj návrat domů si však šestadvacetiletý hráč se zkušenostmi z Kazachstánu jistě představoval jinak.

    Vyrovnaný zápas totiž místy připomínal lítou řež a stavem skóre nepohla ani domácí posila, jež byla blízko gólu hlavně v 75. minutě. Po odvážném sólu ale vůbec netrefila bránu a zápas týmů, které měly vzácně vyrovnaný počet faulů, tak došel do remízy. Příbram navíc na jaře ještě ani neskórovala.


    Na Slovácku žák zastínil učitele: 

    Sobotní zápas Slovácka jako by předznamenal blížící se střídání stráží na hrotu moravského útoku. Tam stále ještě rejdí legendární habán Libor Došek, jenže ten v létě hodlá defitivně skončit. Na jeho pozici by se měl posunout robustní Tožan Francis Koné, který má tu možnost se v této sezoně od Doška ještě něco přiučit.

    Proti Jihlavě to bylo ale poprvé, kdy svého učitele dokonce i zastínil. Zatímco domácí dlouhán nedal pokutový kop, Koné se jako buldozer protlačil k vítěznému gólu. Slovácko tak nakonec zvítězilo 3:1 a teprve podruhé v sezoně dokázalo uspět dvakrát po sobě. Naopak Jihlava potvrdila, že jí prostředí vína a zpěvu moc nesvědčí. Na Slovácku ze čtyř pokusů ještě nebodovala.

    Vůch "proti svým" zářil, Soungole se vykartoval:

    Zajímavým soubojem byla také konfrontace Teplic s Libercem. Zatímco domácí v zimě mocně posilovali, hosté přišli o dvě velké opory, na hřišti však stejně měli hmatatelný náskok. A vyjádřili ho i výsledkově, když v den čtyřicátých narozenin kouče Jindřicha Trpišovského vyhráli 3:0. Zlomili tím své jedno velké prokletí, neboť předtím v Teplicích neuspěli 14x za sebou...

    Dvěma góly se o triumf Slovanu postaral probuzený záložník Egon Vůch, jenž fotbalově vyrostl zrovna na Stínadlech. Své bývalé spoluhráče tak ani trochu nešetřil, to teplický Afričan Soune Soungole měl přece jen pochopení. Do mužstva Davida Vavrušky zavítal v lednu výměnou za libereckého Radima Breiteho a svému nedávnému chlebodárci se připomněl stylově, když byl po dvou žlutých kartách vyloučen. Zmar domácích podtrhl i fakt, že za celý zápas netrefili bránu.


    Tecl chytá formu: 

    Na podzim se Jablonec viditelně trápil, pod novým koučem Zdenkem Frťalou je to ale trochu jiné kafe. Zeleno-bílí v přípravě vše vyhráli a daří se jim i v samotné lize, kde porážku v Podještědském derby vykompenzovali dvěma domácími triumfy s výsledným skóre 5:0.

    Jabloneckou formu naposledy odskákala Zbrojovka, jež proti nabuzeným domácím padla o tři branky. Černou můrou pro ni byl hlavně Stanislav Tecl. Rychlonohý forvard zažívá malý střelecký restart a na jaře se prosadil už třikrát, přičemž dva zásahy si nechal právě pro Brno. Stačily mu k tomu tři palebné pokusy, které vždy mířily mezi tyče. Zbrojovka tak v Jablonci nevyhrála už téměř deset let.

    Oslabená Sigma přestřílela Plzeň:

    Jeden ze svých nejlepších výkonů v sezoně předvedla o víkendu olomoucká Sigma. Předposlední celek SYNOT ligy srdnatě bojoval s první Plzní, i tak ale těsně podlehl 0:1. Hanáci přitom přežili pokutový kop Koláře i tutovku Limberského, na střelu Tomáše Hořavy z úvodu druhé půle už však byli krátcí.

    Ke cti jim tak slouží aspoň fakt, že fotbalově byli Viktorii zcela vyrovnaným soupeřem a do kouta je nezahnalo ani vyloučení stopera Radakoviče. Přes 25 minut sice hráli jen o desíti, přesto mohli vyrovnat a ambiciózního soka dokonce přestříleli 10:7. Žádný z olomouckých pokusů ale nemířil na bránu, což k bodům vést nemohlo.


    Souček dal hattrick, Škoda zatím mlčí: 

    Fotbalisté Slavie navázali na svůj podzimní triumf 3:1 na hřišti Baníku a v neděli smetli tohoto soupeře stejným výsledkem i na domácím stadionu. Proti chřipkou zdecimované Ostravě se hned třikrát prosadil teprve jednadvacetiletý Tomáš Souček, který tak vstřelil více branek než ve svých 17 předchozích ligových zápasech dohromady.

    To lídr "sešívaných" Milan Škoda na jaře zatím neskóroval, stejně je na tom i posila ze Zlína Lukáš Železník. Exjihlavský Muris Mešanovič se trefil aspoň proti Brnu, i tak se ale od každého z těchto kanonýrů čeká mnohem víc.


    FOTO: dynamocb.cz, fcslovanliberec.cz, ČTK

    K tématu