<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Vlastimil Petržela: Na Slavii jsem zažil nádherné období. To se ani nedá popsat

    Do rozhovoru se mu nejdřív vůbec nechtělo. "Interview před zápasem? To nikdy nedopadne dobře..." durdil se trenér Baníku Vlastimil Petržela, pak ale přece jen svolil. Vzešlo z toho zajímavé povídání, ve kterém se vrátil k víteznému duelu se Zlínem, svému působení na Slavii či problémovému Machovcovi.

    Vlastimil Petržela: Na Slavii jsem zažil nádherné období. To se ani nedá popsat

    Jaká panuje tento týden na trénincích atmosféra? Promítla se do ní výhra 3:0 nad Zlínem hodně?
    Já myslím, že atmosféra je dobrá už od příchodu nových majitelů. V klubu tedy zatím zůstává i pár lidí z bývalého vedení, ale s nimi kabina do styku nepřijde. Nálada se tak určitě zlepšila. A samozřejmě to ovlivnila i výhra nad Zlínem. Kluci jsou uvolnění a více se smějí. Je to logické, protože předtím byli totálně na dně.

    Co může s tak mladým týmem to vítězství udělat? Je vidět, že si hráči zvedli sebevědomí?
    Sebevědomí zvedne každé vítězství. Na klucích to bylo znát i v přípravě, kdy porazili ligové mužstvo (výhra 5:3 nad Brnem). Oni vědí, že hrát se dá s každým. Ať se tedy snaží o svůj fotbal a případný neúspěch nechají na mně. To jim říkám pořád dokola.

    A nesnažíte se je po duelu se Zlínem držet trochu při zemi? Aby si třeba někteří nemysleli, že to nyní půjde samo...
    To si určitě nemyslí. Moji hráči nikdy. Navíc byli upozorněni, že na Slavii nás čeká zcela jiný zápas.

    A jak vám zamotaly hlavu individuální výkony jednotlivých hráčů? Třeba brankář Chmiel chytal proti Zlínu první ligový zápas a hned se dostal do Jedenáctky kola...
    Nezamotaly. Třeba právě u Františka jsem si byl jistý, že to zvládne. Velice dobře chytal už v přípravě, nepodělal nám žádný zápas. Takže o něm jsem vůbec nepochyboval.

    Může tedy nastat další změna na postu jedničky? Do jara vstoupil v této roli nový kapitán Šrom...
    Dokud to nezmění pan Šimurka (trenér brankářů), tak to tak i zůstane. Vojta má jen trochu smůlu, teď byl zase čtrnáct dní nemocný. Ale takový je život. Jako problém vidím spíš to, že máme dva kvalitní brankáře a pak je tam velká díra.

    Největší trable jste měl před utkáním se složením defenzivy, která ale nakonec nedostala ani gól. Už víte, jak se obrana změní v duelu na Slavii?
    To nevím, jen mám jisté tušení. Já se totiž vždycky rozhoduji na poslední chvíli. Celý týden vidím hráče na tréninku a podle toho se rozhodnu. Velkou komplikací je však pro nás fakt, že v týmu řádí chřipka. Osm hráčů je mimo. Chceme ten zápas odehrát, ale možná ještě požádáme o přeložení. Kvůli nemoci nám vypadl i nový stoper Vraštil, jenž proti Zlínu podal skvělý výkon. Na Slavii nemůže hrát ani Dostál, takže těch problémů je dost. 



    Zmínil jste Lukáše Vraštila, od něhož si hodně slibujete. Může být pro Baník tím pravým lídrem?
    Nechci nikoho moc chválit, tento chlapec se mi ovšem líbí. Má bezvadný přístup. Byl s námi dva dny, ale vůbec se nebál, že by zápas se Zlínem nezvládl. Na hřišti pak kraloval. Kdyby to šlo, chtěl bych ho do Baníku získat natrvalo. (Vraštil v klubu hostuje z Mladé Boleslavi.)

    Do týmu se před utkáním s Moravany vrátil také Machovec, nakonec ale nenastoupil a podle některých zpráv byl dokonce chvíli nezvěstný. Jak je to s ním teď?
    Já upřímně nevím. Po mém nástupu jsem s Machovcem mluvil a on mi řekl, že si chce vydělat prachy, což prý v Baníku není možné. Tak jsem ho hned vyhodil. Za nějaký čas mi ale volal asistent Křeček, že je Machovec volný, že si nic nesehnal. Naše situace s beky byla tak strašlivá, že jsem se rozhodl ho ještě jednou zkusit. Dva dny tu trénoval, ale byla to bída, po všech těch zkouškách na tom byl mizerně psychicky. Navíc ho pořád zajímalo, jaké bude mít finanční podmínky, ale na to jsem mu nemohl nic odpovědět, protože jsem to nevěděl. On mi potom zavolal, že tady nezůstane. Tak jsem mu popřál hodně štěstí.

    Zklamal vás svým přístupem?
    Nezklamal. Fotbalisti mě zklamat ani nemůžou. Už jsem naučený, že těch opravdu slušných je mezi nimi málo.

    Pojďme teď ke Slavii, která pro váš Baník bude hodně těžký testem. S jakým výsledkem byste byl vy osobně spokojen?
    Mně postačí, když budeme hrát dobrý fotbal. Výsledek nemusím vůbec řešit. Jen doufám, že to bude férové utkání. V sestavě musí kvůli chřipce nastat změny, což nemám moc rád. Svých starostí máme opravdu dost. Jinak si ale myslím, že se Slavii můžeme fotbalové vyrovnat.

    Je něco, čím byste ji mohli překvapit?
    Překvapit můžeme každého. Když budeme běhaví, tak lze zaskočit kohokoliv.


    Vy sám jste za Slavii hrál i ji potom trénoval. Jak na ta léta vzpomínáte?

    Strašně krásně. Strávil jsem tam dvanáct let a nevím, jestli mě v tomhle vůbec někdo překonal. Bylo to nádherné období. To se ani nedá popsat.

    Slavia byla vaší první ligovou misí v roli kouče. Změnil jste se od té doby hodně?
    Určitě už nejsem tak divoký. Dřív jsem jednal horkokrevně, dneska o svých slovech daleko víc přemýšlím. Celkově jsem se zklidnil. Respekt si však u hráčů umím získat pořád. Oni sami si ostatně pochvalují, že je v týmu pořádek.


    Majitelem Slavie byl tehdy movitý Boris Korbel. Jak na něj vzpomínáte?
    Já jsem tam přišel ještě před Korbelem. Nejdřív tam bylo IPS, pak pan Komárek a po něm pan Epstein. No a právě s ním jsme ulovili toho Korbela, který s sebou přinesl obrovskou změnu životní úrovně. Plat vám z pěti tisíc vylětl na osmdesát, to byly neskutečné věci.

    Jak bylo obtížné ho do Slavie přivést?
    Moje výhoda byla v tom, že jsem měl kamaráda Michala Postráneckého, což byl hrozně šikovný architekt. Za Korbelem jezdil do Ameriky a říkal mi, že je hrozně bohatý člověk. Tak jsem mu řekl, ať ho k nám pozve. On že klidně, ale že Boris je sparťan. Tam i málem skončil, tehdejší šéfové z Letné ho však mezi sebou nechtěli. To ve Slavii to bylo přesně naopak. S Korbelem jsem se tak několikrát sešel a on nakonec skutečně zakotvil u nás. Jeho pohled na fotbal mi byl vždycky sympatický.

    Dala se tehdejší atmosféra v klubu srovnat s tou aktuální? S příchodem čínských majitelů prožívá Slavia velký fotbalový boom...
    To si netroufám říct. Doba se mezitím hodně posunula. Já zažil na Slavii skvělé podmínky, pak ještě mnohem lepší v Petrohradu a teď zase ty skromné v Baníku. Každé prostředí je něčím specifické. Já bych to nerad nějak srovnával.

    A chtěl byste Slavii ještě někdy trénovat?
    To víte, že ano. Nechci se chlubit, ale co si pamatuji, tak mě fanoušci i hráči měli rádi. Hráli jsme, na co jsme měli. Měl jsem jen smůlu v tom, že jsem tehdy neměl dostudovanou trenérskou školu. Tak mi na nějaký čas zakázali dělat hlavního kouče. Proto přišel pan Pospíchal, ale byl hodně nemocný a ten tým jsem prakticky vedl pořád já. Pak ho nahradil Ivan Kopecký a s ním to bylo dobré. Navic když jsem si dodělal školu, hned druhý den se role prohodily a já se stal hlavním koučem a Ivan převzal jednadvacítku.


    FOTO: ČTK

    K tématu