<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Ligové přípravy: Stoprocentní Jablonec, bitva s Dortmundem i rozjetá Slavia

    V neděli proběhly poslední ligové generálky před jarní částí sezony. Jak si tedy jednotlivé kluby v přípravě vedly, který z nich byl nejúspěšnější a komu naopak zimní pauza příliš nesedla?

    Ligové přípravy: Stoprocentní Jablonec, bitva s Dortmundem i rozjetá Slavia





    Pokud někdo může být s přípravnými výsledky opravdu spokojen, pak je to vedení ambiciózního Jablonce. Po neúspěšném podzimu přivedlo nového kouče Zdenka Frťalu, a byť avizovalo možný prodej hlavních hvězd, svůj kádr udrželo takřka beze změn. 

    Nejvyšší výhra v přípravě:

    Jablonec nad Nisou - Jablonec nad Jizerou 9:0

    Severočeši tak nepotřebovali žádný čas na sehrání a v přípravě to bylo vidět. Ze sedmi duelů jich všech sedm vyhráli, což se nepovedlo žádnému jinému klubu. Nutno ale přiznat, že soupeři jako Vlašim nebo Žižkov Jablonecké příliš neprověřili. Na španělském soustředění však vyzvali severské soky jako Aarhus, Kalmar a Norrköping a pokaždé zvítězili, k tomu všemu jim nastříleli celkem sedm branek.

    Ještě lepší zpráva však pro osmý tým SYNOT ligy je to, že ve svých řadách objevil novou hvězdu. A sice nadějného ofenzivního záložníka Davida Bredu, který na podzim vstřelil jedenáct gólů v Juniorské lize a vysloužil si tak převelení do A-týmu. Během přípravy si navíc vedl přímo skvěle. V sedmi zápasech se prosadil hned osmkrát včetně hattricku do sítě Žižkova a nebylo by žádným překvapením, kdyby se hned od začátku jara usadil v základu Jablonce.

    Podobnou bilanci jako Severeočeši měli v přípravě i hráči Mladé Boleslavi, ani oni však nehráli s těmi nejsilnějšími soupeři. Před jejich jarní generálkou navíc z mužstva odešel klíčový hráč Jiří Skalák, kterého má nahradit hbitý Jan Kalabiška. Ten ale s týmem stačil absolvovat jen 34 minut proti Táborsku.

    To takový Zlín sice opustil kapitán Lukáš Železník, jeho odchod byl však dopředu avizován a Moravané hráli v zimě už bez něj. A nutno říct, že výborně! Z devíti duelů hned sedmkrát slavili vítězství, přičemž ovládli i známou Tipsport ligu, když ve finále udolali Bohemians.

    Nejvyšší prohra v přípravě:

    Teplice - Lipsko 0:5 

    Vůbec nejvíce přípravných duelů sehráli fotbalisté Slavie a Zbrojovky Brno. Zvlášť v prvním případě je to zcela logické, neboť červeno-bílí přiváděli jednu posilu za druhou a potřebovali prostor k tomu je implantovat do mužstva. Na úkor výsledků to však nebylo. Vždyť z deseti utkání slávisté hned devětkrát zvítězili, přičemž dvakrát to odnesl soupeř z Číny (Ťiang-su Suning, Suwon).

    Nejsilnějšího protivníka si "sešívaní" nechali na závěr. V generálce vyzvali osmifinalistu Ligy mistrů - ukrajinské Dynamo Kyjev - a po zásluze vyhráli 2:1. V tomto utkání sice po brutálním faulu přišli o kanonýra Milana Škodu, podrobné lékařské vyšetření ale vážné následky naštěstí vyloučilo. Škodův start je tak ohrožen jen v prvním jarním kole s Brnem.

    Samozřejmě se ovšem našly i celky, kterým zimní dril výsledkově nevyšel. A trochu překvapivě se to týká také vedoucího dua SYNOT ligy - tedy Plzně i Sparty. Začněme Viktorií, jež místo nákupu drahých posil vsadila na navrátilce z hostování. Zároveň nechala odejít reprezentanta Václava Procházku, přátelské zápasy jí na klidu však nepřidaly.

    Svěřenci Karla Krejčího jako jediní absolvovali hned dvě zahraniční soustředění, porazit na nich ale dokázali pouze norský Stabaek. Za kratší konec provazu zato tahali proti bulharskému Razgradu, poslednímu klubu druhé bundesligy Duisburgu i ruskému druholigovému celku Těreku Groznyj. S ním sehrála Plzeň jarní generálku a v ní padla ostudně 0:3, což Krejčímu ještě více zamotalo hlavu při skládání sestavy.

    To Sparta poslední test před jarem zvládla a zvítězila 4:2 nad Žilinou, i na Letné však musí zůstat maximálně obezřetní. Jejich úspěšnost v přípravě činila jen 38 % a shodou okolností vyhráli pouze první a poslední zápas, na druhou stranu však trenér Zdeněk Ščasný neustále zkoušel různé systémy i personální varianty.

    Nejsilnější soupeř v přípravě:

    Borussia Dortmund - Sparta Praha 3:1

    Právě jeho soubor také vyzval toho nejzvučnějšího soka ze všech českých týmů - bundesligovou Borussii Dortmund. Ta se ovšem ukázala jako příliš tvrdý oříšek a Letenské porazila 3:1, přičemž tento výsledek byl pro Pražany ještě hodně milosrdný.

    Vůbec nejhorší přípravnou bilanci pak zaznamenaly Teplice. Ty přivedly do kádru hned osm nových tváří, což se na výsledcích v zimní pauze zkrátka muselo projevit. Ze sedmi střetnutí tak mužstvo ze Stínadel čtyřikrát prohrálo a tu největší facku dostalo od německého Lipska, které ho přehrálo 5:0. Do optimální sestavy ale měli Tepličtí z různých příčin daleko.

    Bude to tedy v samotné lize z jejich strany jiné? A jak zúročí zimní práci ostatní?


    FOTO: LFA, ČTK

    K tématu