<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231

    Začátek ligy přinesl několik individuálních i týmových rekordů. Kdo si je připsal?

    V prvních pěti kolech bylo překonáno několik statistických rekordů, které SYNOT liga sleduje. Podrobné statistiky sleduje už třetí sezonu a v úvodních pěti kolech té aktuální bylo překonáno pět rekordů. O historický přepis se postarali jednotlivci i týmy.

    Začátek ligy přinesl několik individuálních i týmových rekordů. Kdo si je připsal?


    Martin Kouřil – 22 zachycených míčů – 2. kolo: Sparta – Baník

    O první přepis ligového rekordu se v této sezoně postaral ostravský obránce Martin Kouřil. Bez dvou centimetrů dvoumetrový stoper přišel na Bazaly v zimě z druholigového Varnsdorfu a už na jaře se stal stabilním členem baníkovské defenzivy. Stále místo si udržel také pod Radomírem Korytářem, který mu dal příležitost také ve druhém kole na hřišti Sparty.

    A dobře udělal. Vytáhlý stoper řídil obranu, která dlouhou dobu odolávala sparťanským nájezdníkům. Kouřilovi se podařilo zachytit celkem 22 míčů z kopaček soupeřů a napsal nový rekord SYNOT ligy. 

    Aby toho nebylo málo, byl to právě on, kdo v 63. minutě otevřel skóre zápasu. Sparta se nakonec otřepala a v poslední desetiminutovce třikrát udeřila. Kouřilův vydařený výkon tedy na body nestačil.


    FK Jablonec – 143 útoků – 2. kolo: Jablonec – Bohemians

    Druhý rekordní počin byl tentokrát týmový. O den později zavítali do Jablonce Bohemians a domácí šli do zápasu s nálepkou velkého favorita. Už po šesti minutách je však zmrazil Acosta, ale o pět minut později bylo vyrovnáno po penaltě Wágnera. Ofenzivní převaha Severočechů následně pokračovala, ale defenziva hostů odolávala.

    Na začátku druhé půle navíc udeřil Tomáš Čížek a Jablonec musel opět dohánět. To se mu nakonec podařilo díky trefě Lukáše Masopusta, ale dalšího zásahu se Jablonečtí už nedočkali. S „klokany“ získali pouze bod za remízu 2:2, přestože měli během zápasu 143 útoků! Tím se rozumí, že s míčem na nohou přešli půlící čáru ve 143 případech. 


    Roman Bednář – 10x faulován – 3. kolo: Příbram – Teplice

    K dalším historickým milníkům došlo hned v následujícím kole. Příbramský útočník Roman Bednář prožívá vydařený vstup do sezony a jeho jméno se již skloňuje s návratem do reprezentace. Není tedy divu, že si soupeři dávají na buldoka příbramského útoku velký pozor, přesto jim dokázal nastřílet čtyři branky.

    S osobní obranou se musel Bednář potýkat také ve třetím kole, ve kterém jeho tým přivítal Teplice. Ty si na bývalého útočníka Mladé Boleslavi a Sparty dávaly velký pozor a celkem desetkrát si při své důsledné obraně pomohli faulem. 

    Žádný jiný útočník tolik faulů nevybojoval a Bednář se navíc stejně prosadil, když zvyšoval na 2:0. Jeho tým nakonec zvítězil 3:2.


    FC Viktoria Plzeň – 36 střel – 3. kolo: Plzeň – Slovácko

    Ve stejném kole přepsala jednu týmovou statistiku také mistrovská Plzeň. V utkání se Slováckem plnila roli velkého favorita, což potvrzovala od úvodních minut. Proti Moravanům šla také do vedení, ale v závěru první půle udeřil Došek a bylo vyrovnáno. Ve druhé půli se sice nechal vyloučit hostující Hofmann, ale byli to právě hosté, kdo vstřelil třetí gól zápasu.

    Euforie po brance Daníčka jim nevydržela příliš dlouho, protože se už po dvou minutách prosadil Michal Ďuriš, který svému týmu zachránil bod. Slovenský útočník tak zužitkoval jednu z celkových 36 střel Západočechů. Takovou kanonádu SYNOT liga nepamatuje, přesto skončilo utkání remízou 2:2. 

    „Je až neuvěřitelné, co jsme spálili a co vychytal brankář Heča,“ kroutil po utkání hlavou trenér Miroslav Koubek, jehož působení na západě Čech skončilo po následujícím kole.


    Lukáš Magera – 31 vyhraných soubojů – 4. kolo: Ml. Boleslav – Sparta

    Posledním rekordmanem úvodních pěti kol je útočník Mladé Boleslavi Lukáš Magera. Vysoký střelec patřil ve startu nového ročníku ke klíčovým mužům středočeského celku a na kontě má už tři branky. Klíčové byly zejména jeho dvě branky v domácím utkání se Zlínem, které skončilo vítězstvím Středočechů 5:2.

    Vytáhlý útočník ovšem není platný pouze střílením gólů, což dokázal ve čtvrtém kole proti Spartě. Magera se sice neprosadil, ale byl častým cílem mladoboleslavských kombinací a dlouhých míčů. 

    Bývalý útočník Ostravy či Temešváru vyhrál celkem 31 osobních soubojů, přesto se prosadit nedokázal a jeho tým nakonec prohrál 2:4. Útěchou mohl být pro Mageru nový ligový rekord, ale útočník Mladé Boleslavi by ho jistě rád vyměnil za bodový zisk.


    FOTO: ČTK, fcb.cz, fkjablonec.cz, LFA

    K tématu