<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FK Jablonec1014:517
    5FC Baník Ostrava912:817
    6SK Sigma Olomouc916:1317
    71.FC Slovácko108:916
    8FC Hradec Králové108:913
    9FC Slovan Liberec1015:1612
    10MFK Karviná108:1312
    11FK Mladá Boleslav915:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Dukla Praha108:158
    14FK Pardubice98:147
    15FK Teplice1011:197
    16SK Dynamo České Budějovice102:251
    19. kolo, Základní část | neděle 12/02/2023, 18:00 | Ďolíček | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 6 012 diváků (95 % z kapacity 6 300)
    Video
    Reportáž

    V divokém utkání, ve kterém padlo sedm gólů až po změně stran, pomohl Spartě k triumfu dvěma góly Ladislav Krejčí II. Sparťanský kapitán se jednou trefil z pokutového kopu. Další branky hostujícího celku přidali Lukáš Haraslín, Tomáš Čvančara, Jan Kuchta a střídající Martin Minčev. Za domácí skóroval dvakrát záložník Aleš Čermák, také on proměnil penaltu, na rozdíl od spoluhráče Davida Puškáče.

    Sparta byla první půli nebezpečnější a od samého úvodu hrozila před Jedličkovou bránou. Hosté se dočkali po čtvrthodině, kdy Kairinenův centr z levé strany prodloužil Zelený hlavou na zadní tyč a Krejčí ho poslal z metru do sítě. Brankář Jedlička po zimním příchodu na hostování z Plzně ve třetím ligovém duelu poprvé inkasoval.

    Následující minuty se v takřka vyprodaném Ďolíčku staral o vzruch především sparťanský útočník Čvančara, jenž po Prekopově ostrém skluzu o chvíli později tvrdě atakoval ležícího Kovaříka. Sudí Szikszay, který musel během celého utkání řešit řadu ostrých soubojů i potyček, potrestal oba zákroky žlutou kartou.

    Ve 37. minutě skončil Čvančarův pokus z hranice vápna na břevně, a tak mohli srovnat domácí. V nastaveném čase zahrál Vitík rukou v pokutovém území a Szikszay nařídil penaltu. Nejlepší střelec Bohemians Puškáč ji poslal doprostřed, Kovář ale při skoku k levé tyči nechal nohy natažené a míč vykopl nad bránu.

    Domácí přesto vstoupili do druhého dějství aktivněji a ve 48. minutě srovnali. Sparťanský odchovanec Čermák se v rohu pokutového území pravačkou opřel do skákajícího míče a zaznamenal premiérovou soutěžní trefu v zelenobílém dresu. O osm minut později ale propadl rohový kop k Haraslínovi, jenž výstavní ránou z voleje podruhé překonal Jedličku. Slovenský reprezentant se trefil potřetí v ligovém ročníku.

    Hektickou čtvrthodinu po změně stran završila Krejčího proměněná penalta, kterou sudí nařídil po Dostálově ruce ve skrumáži v pokutovém území. Sparťanský kapitán upravil svou bilanci v této sezoně na pět branek ve stejném počtu ligových utkání. Další úder pro domácí přišel záhy opět po rohovém kopu, kdy Čvančara přehlavičkoval nejistého Jedličku a míč se snesl za záda ležícího gólmana. Reprezentant do 21 let sedmým gólem v sezoně nejvyšší soutěže potvrdil pozici nejlepšího střelce týmu.

    Divoký průběh derby pokračoval a v 70. minutě to bylo znovu o dvě branky. Krejčí zfauloval unikajícího Puškáče a pokutový kop tentokrát s přehledem proměnil Čermák. V 81. minutě se ale dostal do samostatného brejku Kuchta a po šesti zápasech ukončil čekání na ligový zásah. Celkově se v ligovém ročníku prosadil popáté.

    V nastavení zakončil další brejk střídající Minčev. Bulharský útočník navázal na dvougólové představení z minulého kola proti Mladé Boleslavi. Sparta vyhrála páté z posledních šesti kol a v Ďolíčku proti Bohemians od listopadu 2001 neprohrála 15. ligový duel v řadě. Letenští nastříleli šest gólů ve venkovním zápase české ligy potřetí v historii a poprvé od května 1999.

    Ohlasy:

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians): "Kromě prvních pěti minut jsme do zápasu nevstoupili dobře. Sparta nás začala postupně přehrávat paradoxně v disciplíně, která by měla být vlastní nám, tedy v osobních soubojích a v zisku druhých míčů. Možná nebyla herně o tolik lepší, ale rozhodně byla nebezpečnější. Do druhé půle jsme udělali nějaké změny, brzy jsme srovnali a v našem největším tlaku, když se zdálo, že bychom mohli výsledek i otočit, jsme inkasovali po standardní situaci a následně další gól z penalty. Ve standardních situacích jsme selhali, dneska jsme si to vyžrali komplet. Šest gólů je strašně moc, doma to bolí o to víc. Je potřeba umět zápasy dohrát, ne se nechat takhle dotrhat. Sparta vyhrála zaslouženě, i když to koušu strašně těžce."

    Brian Priske (trenér Sparty): "Určitě to byl náš nejlepší zápas na jaře. Mám radost, že dnes ukázal tým mentální sílu, hlavně za stavu 1:1. Víme, že máme hráče dobře fotbalově i takticky připravené, ale v některých zápasech jsme měli problémy s psychickou odolností. Těší mě, že se prosadili všichni útočníci, Kuchtovi gól zase zvedne sebevědomí. Po takovém zápase je těžké mluvit o nějaké nespokojenosti, ale víme, že situace před inkasovanými brankami jsme mohli řešit lépe. Zápasy s nulou ale přijdou, hráči pracují tvrdě, postupně se k tomu dostaneme. Bohemians neinkasovali ze standardní situace v sezoně ani jednou, takže mě velmi těší, že jsme jim dali po standardce tři góly."

    Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 2:6 (0:1)

    Branky: 48. a 70. z pen. Čermák - 15. a 60. z pen. Ladislav Krejčí II, 56. Haraslín, 67. Čvančara, 81. Kuchta, 90.+3 Minčev.
    Rozhodčí: Szikszay - Kříž, Vlček - Orel (video).
    ŽK: Prekop, Hůlka - Čvančara, Wiesner.
    Diváci: 6012.

    Bohemians: Jedlička - Hůlka, Petrák, Vondra - Dostál (77. Nový), Jindřišek, Čermák, Kovařík (77. Mužík) - Matoušek (86. Novák), Prekop (46. Beran) - Puškáč (86. Hála). Trenér: Veselý.

    Sparta: Kovář - Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II - Wiesner, Sadílek (89. Laci), Kairinen, Zelený - Čvančara (71. Mabil), Haraslín (83. Minčev) - Kuchta (89. Daněk). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Stats Perform.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    xG (očekávané góly): Očekávané góly (xG) měří kvalitu střely na základě několika proměnných jako je typ asistence, úhel střely a vzdálenost od branky, zda šlo o střelu hlavou a zda byla definována jako velká šance. Sečtením očekávaných gólů hráče nebo týmu můžeme zjistit, kolik gólů by měl hráč nebo tým v průměru vstřelit vzhledem ke střelám, které vyslal. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xA (očekávané asistence): Očekávané asistence (xA) měří pravděpodobnost, že se z dokončené přihrávky stane gólová asistence. Bere v úvahu několik faktorů včetně typu přihrávky a koncového bodu a délky přihrávky. Sečtením očekávaných asistencí hráče nebo týmu získáme údaj o tom, kolik asistencí by měl hráč nebo tým mít na základě jejich rozestavení a útočné hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xGOT: Je metrika, která kombinuje statistiku "Očekávané góly (xG)" a kvalitu zakončení ze strany útočného týmu. U každého brankáře tak naznačuje, jak nebezpečným šancím musel čelit. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    PZB (počet zabráněných branek): Jedná se o statistiku, v níž je od výše uvedené hodnoty xGOT odečten počet skutečně inkasovaných branek. Čím vyšší je výsledné číslo, tím lépe dovede brankář čelit šancím soupeře. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.