<
8.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha716:619
    2SK Slavia Praha611:116
    3FC Viktoria Plzeň613:214
    4FK Jablonec77:411
    5SK Sigma Olomouc610:811
    6FC Baník Ostrava77:511
    71.FC Slovácko74:510
    8FK Mladá Boleslav612:89
    9FC Hradec Králové75:79
    10FC Slovan Liberec79:88
    11Bohemians Praha 190576:78
    12MFK Karviná76:118
    13FK Dukla Praha75:87
    14FK Pardubice76:116
    15FK Teplice77:153
    16SK Dynamo České Budějovice71:191
    13. kolo, Základní část | sobota 22/10/2022, 19:00 | Doosan Aréna | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 9 832 diváků (85 % z kapacity 11 597)
    Video
    Reportáž

    Západočeši v nejvyšší soutěži vylepšili vlastní rekord v neporazitelnosti na 34 zápasů a částečně si spravili chuť po středečním senzačním vypadnutí z domácího poháru po porážce 2:3 na hřišti třetiligového Hlučína. Viktoria se rovněž dobře naladila na středeční utkání na stadionu Interu Milán ve skupině Ligy mistrů.

    Plzeň v lize od srpna 2009 nepodlehla Ostravě ve 27. ligovém duelu po sobě. Baník pod staronovým trenérem Pavlem Hapalem poprvé zaváhal po předchozích dvou soutěžních výhrách a je na desátém místě.

    Domácí začali aktivně a už v první minutě Kliment trefil tyčku. Za sedm minut Plzeňští skórovali. Chorého střelu sice zlikvidoval brankář Laštůvka, ale Kalvach z dorážky nezaváhal a připsal si druhý ligový gól v ročníku.

    Rychlému vyrovnání zamezil domácí brankář Staněk, který vytáhnul Almásiho hlavičku. Ostravský tým pak na chvíli favorita zatlačil na jeho polovině.

    Viktoria se oklepala a ve 20. minutě zvýšila. Havel přihrávkou přes téměř celé pokutové území našel Klimenta a ten zblízka snadno doklepl míč do branky. Plzeňskému útočníkovi však radost ze třetí trefy v ligové sezoně dlouho nevydržela, protože si zřejmě obnovil zranění zadního stehenního svalu a musel střídat.

    V závěru prvního poločasu domácí mužstvo znovu výrazně podržel Staněk, jenž výborným reflexivním zákrokem vyrazil Tetourův pokus z voleje.

    Baník snížil v 61. minutě, kdy se po velkém závaru v šestnáctce zblízka prosadil Almási. Slovenský útočník skóroval ve druhém kole za sebou.

    Domácí se snažili vzít si rychle zpět dvoubrankový náskok, ale Chorého střelu zneškodnil Laštůvka, kterého po ráně střídajícího Jirky zachránila tyčka. Následná Mosquerova gólová dorážka neplatila kvůli ofsajdu.

    Západočeši se v 78. minutě dočkali regulérní třetí branky. Jirka po rychlém brejku předložil míč Mosquerovovi a kolumbijský křídelník si v ideální pozici poradil. V ligovém ročníku dal šestý gól a v týmové tabulce střelců se dotáhl na Chorého.

    Plzeňští doma neprohráli ve 31. ligovém duelu po sobě a podeváté v řadě v Doosan Areně naplno bodovali. Slezané naopak venku protáhli šňůru bez vítězství v nejvyšší soutěži na 12 zápasů, v této sezoně na hřišti soupeřů poprvé nebodovali po úvodních pěti remízách.

    Ohlasy:

    Michal Bílek (trenér Plzně): "My jsme zvládli výborně úvod první půle. Dali jsme dvě branky a vypadalo to, že utkání máme pod kontrolou. Pak se bohužel zranil Kliment a trošku jsme se do toho dostávali hůř. Soupeř si vytvořil některé situace, během celého zápasu nás asi dvakrát nebo třikrát podržel Jindra Staněk, což je výborné. Je to velmi důležité vítězství a je to pro nás i taková vzpruha po středě, kdy jsme vypadli z MOL Cupu. Pro nás byla velká rána, že jsme utkání v Hlučíně nezvládli, ale dnes výborná odpověď. Ve druhé půli Ostrava měla víc ze hry, my jsme pozorně bránili. Oni tam pak dali vysoké hráče a dávali to do vápna. My jsme to ubránili a potom z brejku dali gól. Jsme spokojení, že jsme zvládli další těžké utkání."

    Pavel Hapal (trenér Ostravy): "Určitě převládá zklamání z výsledku, nicméně si myslím, že jsme tu nepředvedli vůbec špatný výkon. Nepamatuju si, kdy tady mělo mužstvo v poslední době tolik gólových šancí, když pominu pohárová utkání Plzně. Ráz zápasu dal úvod, kdy Plzeň měla velkou šanci a pak po naší chybě dala gól. Když se takové mužstvo dostane do vedení, je to pro ně velká výhoda. My jsme se nevzdali, dostali jsme i druhý gól, ale věděli jsme, že když se nám podaří dát kontaktní branku, jsme schopni se zápasem něco udělat. V první půli jsme měli spoustu gólových příležitostí, které jsme bohužel neproměnili. Proto je výsledek takový. Ale musím říct, že od toho výkonu se dá určitě odrazit. Když přijde i proměňování šancí, posune se to jinam."

    FC Viktoria Plzeň - FC Baník Ostrava 3:1 (2:0)

    Branky: 8. Kalvach, 20. Kliment, 78. Mosquera - 61. Almási.
    Rozhodčí: Starý - Hájek, Kubr - Berka (video).
    ŽK: Chorý, Mosquera - Laštůvka, Boula, Frydrych.
    Diváci: 9832.

    Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Vlkanova (71. Holík), Bucha, Kalvach, Mosquera (81. Pilař) - Chorý, Kliment (30. Jirka). Trenér: Bílek.

    Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Pojezný, Fleišman - Juroška (46. Smékal), Boula (84. Muhamed Tijani), Tetour (65. Miškovič), Plavšič - Kuzmanovič - Almási (71. Klíma). Trenér: Hapal.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Stats Perform.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    xG (očekávané góly): Očekávané góly (xG) měří kvalitu střely na základě několika proměnných jako je typ asistence, úhel střely a vzdálenost od branky, zda šlo o střelu hlavou a zda byla definována jako velká šance. Sečtením očekávaných gólů hráče nebo týmu můžeme zjistit, kolik gólů by měl hráč nebo tým v průměru vstřelit vzhledem ke střelám, které vyslal. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xA (očekávané asistence): Očekávané asistence (xA) měří pravděpodobnost, že se z dokončené přihrávky stane gólová asistence. Bere v úvahu několik faktorů včetně typu přihrávky a koncového bodu a délky přihrávky. Sečtením očekávaných asistencí hráče nebo týmu získáme údaj o tom, kolik asistencí by měl hráč nebo tým mít na základě jejich rozestavení a útočné hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.