<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FK Jablonec1014:517
    5FC Baník Ostrava912:817
    6SK Sigma Olomouc916:1317
    71.FC Slovácko108:916
    8FC Hradec Králové108:913
    9FC Slovan Liberec1015:1612
    10MFK Karviná108:1312
    11FK Mladá Boleslav915:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Dukla Praha108:158
    14FK Pardubice98:147
    15FK Teplice1011:197
    16SK Dynamo České Budějovice102:251
    20. kolo, Základní část | neděle 17/03/2013, 18:05 | Doosan Aréna | TV Fanda

    Návštěva: 8 754 diváků (75 % z kapacity 11 597)
    Video
    Reportáž

    Pouhých pětadvacet vteřin uběhlo od úvodního hvizdu sudího Drábka do momentu, který určitě překvapil všechny fanoušky nejen na stadionu. Tecl dostal přihrávku do běhu a poslední hráč Dukly, obránce Jan Vorel, ho zastavil nedovoleně a hlavní sudí sáhl do kapsy pro červenou kartu. Kromě karty měli domácí možnost zahrávat standardní situaci. Té se nakonec chopil Václav Procházka a o necelý metr přestřelil břevno.

    Velmi zajímavý úvod utkání pokračoval i nadále a nabídl domácím možnost zahrávat první rohový kop v jedenácté minutě, ale z něj nakonec pro gólmana Radu nevzešlo větší nebezpečí. Rohový kop dostala možnost zahrávat o dvě minuty později i Dukla a Kozáčik se musel mít na pozoru proti hlavičce Pospěcha.

    Oslabená Dukla se následně musela opět bránit a neubránila. Po pohledném centru Ďuriše z pravé stran míč propadl na zadní tyč, kde stál nikým nehlídaný Marek Bakoš a ten neměl naprosto žádné potíže trefit prázdnou branku a poslat Plzeň do vedení.

    Uběhlo jen několik málo minut a Západočeši hrozili opět. Nejprve zkoušel Radovu pozornost Bakoš a za několik desítek vteřin později se ocitl v dobré pozici pro zakončení i Tecl.

    Právě Stanislav Tecl byl následně smolným hrdinou domácích, když při bránění v pokutovém území zasáhl míč rukou a sudí Drábek správně ukázal na značku pokutového kopu. K tomu se postavil Zbyněk Pospěch. Útočník Dukly zvolil dobrý rozběh, ale plzeňský brankář Matúš Kozáčik jeho úmysl přečetl a míč vyrazil! Za svůj bravurní zákrok si vysloužil hlasité ovace z tribun.

    Hosté z Julisky neměli ve druhém poločase co ztratit a hned se vrhli do útoku. Průnik střídajícího Přeučila byl zastaven nedovoleně a vznikla tu možnost zahrávat standardní situaci, která však nebyla využita podle představ hostů. 

    Plzeň se na začátku šedesáté minuty chopila znovu iniciativy a po sérii zajímavých přihrávek se dostala k rohovému kopu. Ten se podařilo Dukle ubránit, ale nikoliv se dostat k balónu, který získali domácí. Konkrétně ho dostal na nohu kapitán Pavel Horváth a přesným centrem našel hlavu Mariána Čišovského, který zakončoval hlavou přesně pod břevno.

    Plzeň si během následujících minut vypracovávala šance, které ale obrana Dukly v čele s gólmanem Radou dokázala odolávat příležitostem Viktoriánů. Deset minut před koncem druhé půle už to mohlo být 3:0, ale Borkovu vlastnímu gólu zabránil na brankové čáře gólman Rada.

    V Plzni ale diváci měli možnost vidět ještě velmi dramatický závěr a hlavně gólový. Čtyři minuty před koncem se míč na malém vápně dostal k Janu Kovaříkovi a ten se trefil neomylně. Dvě minuty poté se dokázal za Plzeň poprvé prosadit i střídající Roman Adamov, který korigoval na konečných 4:0.

    Pavel Vrba (Viktoria Plzeň): „Po čtvrtečním utkání jsme hráli hned v neděli, což nám dost možná nesvědčilo. Navíc nám včera onemocněli dva hráči, Kolář s Řezníkem. Zápas byl samozřejmě ovlivněn tou červenou kartou a neproměněnou penaltou. Ke kartě se vyjadřovat nechci. Penalta vznikla po naší chybě, která vedla k té standardce. Do té doby hráli hosté velmi zodpovědně, což po té penaltě trochu opadlo a dostávali jsme více místa. Na konci možná hosté chtěli hrát fotbal a doplatili na to. Zhruba do sedmdesáté minuty tu hráli velmi dobře. Ta penalta určitě mohla ovlivnit další vývoj utkání. Nestalo se, a je tedy zbytečné se o tom nějak bavit. Nikdy jsem takový zápas, který by obsahoval vyloučení hned v úvodní minutě, nezažil. V závěru se ta přesilová hra asi projevila, přece jenom to hráčům vezme síly a my jsme z toho vytěžili dvě branky.“

    Luboš Kozel (Dukla Praha): „Soupeř byl po celý zápas lepší. Už od první minuty byli domácí lepší. Myslím si, že vyloučení bylo hodně přísné. Hrát proti Plzni v jedenácti je velmi složité, natož proti nim hrát v deseti. Když jsem viděl tu červenou, tak jsem si říkal, že to bude asi vraždění neviňátek a půjde jen o to, jak dlouho to udržíme. Byla tam chyba stopera, který pozdě vystoupil. Penaltou jsme mohli domácím zavařit, ale nemyslím si, že by nám to nikterak výrazně pomohlo.“

    FC Viktoria Plzeň - FK Dukla Praha 4:0 (1:0)

    Branky: 15. Bakoš, 62. Čišovský, 86. Kovařík, 88. Adamov.

    Rozhodčí: Drábek - Košec, Kovařík.

    ŽK: Procházka, Bakoš, Rajtoral (všichni PLZ).

    ČK: Vorel (DUK).

    Diváci: 8754.

    FC Viktoria Plzeň:Kozáčik – Rajtoral, Procházka, Čišovský, Limberský – Horváth, Darida (88. Končal)  – Ďuriš (86. Zeman), Bakoš (68. Adamov), Kovařík – Tecl. Trenér: Vrba.

    FK Dukla Praha:Rada – Romera, Vorel, Vrzal, Štětina – Hašek, Kalouda (69. Božič), Gedeon, Berger (46. Přeučil) – Borek, Pospěch (78. Marek). Trenér: Kozel.

    Foto: ČTK

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Stats Perform.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    xG (očekávané góly): Očekávané góly (xG) měří kvalitu střely na základě několika proměnných jako je typ asistence, úhel střely a vzdálenost od branky, zda šlo o střelu hlavou a zda byla definována jako velká šance. Sečtením očekávaných gólů hráče nebo týmu můžeme zjistit, kolik gólů by měl hráč nebo tým v průměru vstřelit vzhledem ke střelám, které vyslal. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xA (očekávané asistence): Očekávané asistence (xA) měří pravděpodobnost, že se z dokončené přihrávky stane gólová asistence. Bere v úvahu několik faktorů včetně typu přihrávky a koncového bodu a délky přihrávky. Sečtením očekávaných asistencí hráče nebo týmu získáme údaj o tom, kolik asistencí by měl hráč nebo tým mít na základě jejich rozestavení a útočné hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xGOT: Je metrika, která kombinuje statistiku "Očekávané góly (xG)" a kvalitu zakončení ze strany útočného týmu. U každého brankáře tak naznačuje, jak nebezpečným šancím musel čelit. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    PZB (počet zabráněných branek): Jedná se o statistiku, v níž je od výše uvedené hodnoty xGOT odečten počet skutečně inkasovaných branek. Čím vyšší je výsledné číslo, tím lépe dovede brankář čelit šancím soupeře. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.